Έναν νέο βραχίονα για την αμυντική, αλλά και διαστημική πολιτική θα περιλαμβάνει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και πρόκειται για Γενική Διεύθυνση που θα αναλάβει η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και όχι ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο τα όσα είπε για τη δημιουργία του η νέα πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και το γεγονός ότι επέλεξε μία στενή σύμμαχο του Εμανουέλ Μακρόν για τη θέση, αποκαλύπτουν ότι θέλει πράγματι να δώσει ώθηση στα σχέδια για αμυντική ένωση και λιγότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα όποια βήματα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στο ΝΑΤΟ.
Ήδη με τη στροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον απομονωτισμό και την έντονη αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ, Γαλλία και Γερμανία είχαν επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να μπορούν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως απαραίτητα ευρωστρατό, αλλά κάποια βήματα προς μία ένωση που θα λαμβάνει από κοινού αποφάσεις για τα θέματα των εξοπλισμών ίσως να είναι κοντά.
«Η Ε.Ε. δεν θα γίνει ποτέ στρατιωτική συμμαχία. Αλλά τα κράτη μέλη της έχουν αντιληφθεί πως μία κοινή θέση για τις αμυντικές προμήθειες είναι καθοριστικής σημασίας» είπε η φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα υποστήριξε ότι τα σχέδια θα ωφελήσουν τη βορειοατλαντική συμμαχία. «Το ΝΑΤΟ θα είναι πάντα η συλλογική μας άμυνα» είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόδρος της Κομισιόν απέφυγε πάντως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης. Εκτιμάται όμως ότι θα προωθηθεί το στρατιωτικό Σύμφωνο, που υπεγράφη στα τέλη του 2017 και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων κοινή ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων.
Η Ουάσιγκτον στηρίζει επισήμως την πρωτοβουλία, αλλά και έχει προειδοποιήσει να μην αποκλειστούν οι αμερικανικές εταιρείες από πιθανά συμβόλαια.
Το πόστο αναλαμβάνει η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ με πολυετή εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ασυμβίβαστη Ευρωπαΐστρια. Από τη θέση της επιτρόπου αρμόδιας για θέματα εσωτερικής αγοράς θα κατευθύνει τις εργασίες μας σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής, αναλαμβάνοντας παράλληλα την Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
Η πολιτική διαστήματος είναι επίσης ένας τομέας εξαιρετικά σημαντικός για πρωτοβουλίες από κοινού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, που θα μπορούν να ανταγωνιστούν ανάλογες αμερικανικές, κινεζικές και ρωσικές.
Προς το παρόν έχει προταθεί ένα ταμείο 13 δισ. ευρώ για τους σκοπούς της γενικής διεύθυνσης, σύμφωνα με το Reuters.
naftemporiki.gr