Dr. Ruth Pfau: Το doodle της Google για τη «Μητέρα Τερέζα» του Πακιστάν

Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 09:38
UPD:09:40
Google
A- A A+

Στη μοναχή Ruth Pfau, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην αντιμετώπιση της λέπρας στο Πακιστάν, αφιερώνει η Google το σημερινό της (9 Σεπτεμβρίου) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή της.

Η φυσικός Ruth Katherina Martha Pfau γεννήθηκε στη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας το 1929, ωστόσο έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Πακιστάν, όπου και αφιέρωσε 55 χρόνια από τη ζωή της, για την αντιμετώπιση της λέπρας.

Έγινε γνωστή και ως «Μητέρα Τερέζα» του Πακιστάν, ενώ μέχρι τον θάνατό της το 2017, συνέβαλε στην ίδρυση 157 κλινικών για τη λέπρα, όπου έλαβαν θεραπεία περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι.

Παιδί Λουθηρανών Χριστιανών, είδε το σπίτι της να καταστρέφεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετέβη στο Μάιντζ της Δυτικής Γερμανίας, όπου σπούδασε φαρμακευτική τη δεκαετία του 1950, ενώ παράλληλα συναντήθηκε με μία γυναίκα από την Ολλανδία, η οποία βρέθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και είχε αφιερώσει τη ζωή της στην αγάπη και τη συγχώρησε.

Η Pfau ενεπλάκη στη συνέχεια σε συζητήσεις φιλοσοφίας και κλασικής λογοτεχνίας και, αφού ολοκλήρωσε την κλινική της άσκηση, μετακόμισε στο Μάρμπουργκ για να συνεχίσει τις σπουδές της, ενώ στο μεταξύ είχε βαφτιστεί στην Ευαγγελική Εκκλησία, προτού ασπαστεί τον ρωμαιοκαθολικισμό το 1953.

Το 1957 ταξίδεψε στο Παρίσι και εντάχθηκε σε ένα τάγμα Χριστιανών μοναχών, ενώ βρέθηκε στο Πακιστάν καθ’ οδόν για την Ινδία, παρέμεινε ωστόσο στο Καράτσι λόγω ενός ζητήματος με την ταξιδιωτική της θεώρηση.

Τελικώς, ταξίδεψε σε πολλά μέρη σε όλο το Πακιστάν, με στόχο να διασώσει ασθενείς τους οποίους είχαν εγκαταλείψει ακόμη και οι οικογένειές τους.

Ενώ βρισκόταν στο Καράτσι, κατά τύχη επισκέφθηκε αποικία λεπρών στην περιοχή, όπου και αποφάσισε να αφιερωθεί στη φροντίδα των ασθενών, αρχικά σε μία καλύβα.

Μετά την ίδρυση μιας κλινικής στην πόλη, ασθενείς από όλο το Πακιστάν, ακόμη και το Αφγανιστάν, επισκέπτονταν το Καράτσι προκειμένου να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Χάρη στη δράση της, το 1979 διορίστηκε σύμβουλος για τη λέπρα στο υπουργείο Υγείας του Πακιστάν.

Η Pfau μετέβη σε απομακρυσμένες περιοχές του Πακιστάν όπου δεν υπήρχαν ιατρικές εγκαταστάσεις για ασθενείς με λέπρα και έλαβε δωρεές από τη Γερμανία και το Πακιστάν, ενώ συνεργάστηκε με νοσοκομεία.

Σε αναγνώριση της υπηρεσίας της στη χώρα, της απονεμήθηκε πακιστανική ιθαγένεια το 1988.

Χάρη στις συνεχείς προσπάθειές της της, το 1996 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το Πακιστάν μια από τις πρώτες χώρες της Ασίας που έθεσε υπό έλεγχο την εξάπλωση της λέπρας.

Βάσει στοιχείων, ο αριθμός των ασθενών που έπασχαν από λέπρα σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε σημαντικά από 19.398 στις αρχές της δεκαετίας του 1880 σε 531 το 2016.

Με πληροφορίες από wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή