Το Brexit διχάζει το κοινοβούλιο. Περισσότερο σαφές έπειτα από μήνες συνεδριάσεων και απανωτών ψηφοφοριών, οι οποίες ανέδειξαν το βαθύ χάσμα που άφησε πίσω του το δημοψήφισμα του 2016 και έχουν βυθίσει τη χώρα σε πολτική κρίση. Το Brexit «διχάζει οικογένειες». Το ομολόγησε ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση-βόμα του αδελφού του Τζο, ο οποίος τάσσεται μεν υπέρ του Brexit, αλλά κατά του no deal Brexit, για «το εθνικό συμφέρον». Τι πιστεύουν όμως οι Βρετανοί πολίτες για την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί που πριν από τρία χρόνια αποφάσισαν να αποτινάξουν τον ζυγό της Ε.Ε.;
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, έχουν διεξαχθεί τέσσερις δημοσκοπήσεις σχετικά με το αν οι πολίτες στηρίζουν ή δεν στηρίζουν την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Παρά τις διαφορές στη διατύπωση των ερωτημάτων, επισημαίνει το BBC, τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές συγκλίνουν. Αν και με μικρή διαφορά, η πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται τεράστια διαφορά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Remain και τους ψηφοφόρους του Leave. Ειδικότερα, αν και περίπου τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους που το 2016 ψήφισαν Remain τάσσονται σήμερα κατά του no deal, η θέση στο στρατόπεδο του Leave είναι ακριβώς η αντίθετη.
Για την ακρίβεια, το ζήτημα διχάζει τη χώρα, κατά το ίδιο σχεδόν τροπο που δίχαζε το 2016, όταν το 52% είχε ψηφίσει υπέρ του Brexit και το 48% κατά.
Συνεπώς, για ποιον λόγο οι δημοσκοπήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι άνθρωποι αντιτίθενται στην άτακτη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.; Η απάντηση βρίσκεται σε εκείνους που δεν ψήφισαν πριν από τρία χρόνια: μόλις ένας στους πέντε (21%) στηρίζει το no deal, ενώ τουλάχιστον οι διπλάσιοι (43%) τάσσονται κατά.
naftemporiki.gr