Συγκρούσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2001 08:06
A- A A+

Αντιμέτωπη με νέο γύρο οξύτατων συγκρούσεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θα βρεθεί από σήμερα η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει εκ των υστέρων ευνοϊκές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Με οκτασέλιδη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, τονίζεται ότι θα εξαιρεθούν από το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ορισμένοι κλάδοι επαγγελμάτων που εντάσσονται στα βαριά και ανθυγιεινά, καθώς και οι μητέρες ανηλίκων παιδιών.

Τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων αναμένει ο υπουργός Εργασίας και Κιονωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών.

Την ίδια ώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αρνούνται να προσέλθουν στον διάλογο με τους συγκεκριμένους όρους και προετοιμάζονται για... «μετωπική» σύγκρουση.

Για την ερχόμενη Πέμπτη έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ σήμερα στη 1 η ώρα το μεσημέρι οι καθηγητές των σχολείων της Αττικής έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Θύελλα» επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπου βουλευτές και συνδικαλιστικές συντονίζουν την δράση τους.

Για αδικία έκανε λόγο ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Λάμπρος Κανελλόπουλος, λέγοντας ότι εάν οι ρυθμίσεις δεν αλλάξουν, θα «ανοίξουν πληγές» στην κοινωνία.

Τα μέτρα, δεν θα περάσουν εάν όλοι μετάσχουν στην προσπάθεια αντίστασης κατά της μανίας του φιλελευθερισμού, είπε για το θέμα η Μαρία Φραγκιαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σε καμμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πέρασε η αυταρχική επιβολή κυβερνητικών προτάσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ όπου υπήρξαν συμφωνίες με τους κοινωνικούς εταίρους είχε προηγηθεί η ευνοϊκή για τους εργαζόμενους επίλυση μίας σειράς θεμάτων, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους πολίτες της χώρας-μέλους, αλλά και η καταβολή κατώτερων συντάξεων στους ηλικιωμένους, ακόμη και εάν δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Αυτό επισημαίνει η έκθεση που συνέταξε το 2000 η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν που υπάγεται στην Ελληνίδα επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου.

Ο κυβερνητικός διάλογος διήρκεσε στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη περίπου τρία χρόνια.

Στην Σουηδία η οποία έχει ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα παγκοσμίως, διήρκεσε εννέα ολόκληρα χρόνια, στην Γερμανία και στην Ισπανία τρία, ενώ οι συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους ξεκίνησαν το 1999 και θα διαρκέσουν άλλα δύο έτη. Στην Ιταλία, ο διάλογος κράτησε σχεδόν εννέα χρόνια και κατέληξε σε συναινετική συμφωνία κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών.

Σε όλα τα κράτη-μέλη, η μεταβατική περίοδος για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος υπερέβη τα εννέα χρόνια, ενώ στο Βέλγιο έφθασε τα 12.

Στις χώρες της Κοινότητας, παρατηρείται «κύμα» εξόδου από την εργασία και πρόωρη συνταξιοδότηση ακόμη και από το 55ο έτος της ηλικίας, όπως ισχύει στην Αυστρία και την Πορτογαλία, ενώ το επίδομα ανεργίας που χορηγείται φθάνει το 90% των αποδοχών, όπως στην Δανία.

Μάλιστα στο Βέλγιο, εάν ένα εργοστάσιο κλείσει, οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τα 50 τους χρόνια βγαίνουν στην σύνταξη με ποσοστό που πλησιάζει το 90% του μισθού τους.

«Με τις εξαγγελίες της η κυβέρνηση, ακολουθεί τον δικό της μοναχικό δρόμο, μακρυά από έννοια κράτους πρόνοιας, που υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Ρομπόλης, αποκάλυψε ότι η αποχή της κυβέρνησης από την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού θα οδηγήσει τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στο 65% έως 70% του μισθού, με πραγματικές συνέπειες στο κόστος παραγωγής και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο καθηγητής, επεσήμανε ότι οι δαπάνες για συντάξεις ανέρχονται στο 13% του εθνικού προϊόντος, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι έως και επτά μονάδες υψηλότερες.

Υπολογίζεται ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν απώλειες 500 δισ. δρχ. ετησίως εάν εφαρμοστούν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή