Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαιρετίζει την ατζέντα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αφενός θα διευκολύνουν τις επενδυτικές ευκαιρίες, και για τις γερμανικές επιχειρήσεις, αφετέρου θα καταστήσουν «πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις τις οποίες η Ελλάδα ακόμη έχει στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδότησης». Το μήνυμα αυτό στέλνει ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας, με τίτλο «Στενότερη συνεργασία στην οικονομία, την ενέργεια και το κλίμα», στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Ενέργεια και κλίμα στο επίκεντρο
«Γερμανία και Ελλάδα θέλουν να συνεργαστούν μελλοντικά πιο στενά στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος. Αυτό τόνισε η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Στην συνάντηση συζητήθηκαν οικονομικά θέματα και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και επίκαιρα θέματα της μετανάστευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, η καγκελάριος εξήρε τις διμερείς σχέσεις, "οι οποίες είναι καλές, αλλά μπορούν να εντατικοποιηθούν". Η Μέρκελ τόνισε την κοινή επιθυμία για πιο στενή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος καθώς και γενικά γύρω από τις οικονομικές επαφές», σημειώνεται επίσης.
Να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση
Για το θέμα και οι δύο υποστήριξαν τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. «Χαίρομαι που ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να γεμίσει αυτή τη συμφωνία τώρα πραγματικά με ζωή», δήλωσε η καγκελάριος. Αυτό θα συμβάλει «ώστε οι πρόσφυγες πράγματι να επιστρέψουν και έτσι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση».
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, η Μέρκελ και ο Μητσοτάκης αντάλλαξαν απόψεις για θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το θέμα ήταν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συναίνεσε στην ίδρυση ενός γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας. «Αυτό θα φέρει κοντά νέους ανθρώπους από τις δύο χώρες και θα συμβάλει έτσι στην εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης. Ως γερμανική έδρα του Ιδρύματος Νεολαίας προβλέπεται η Λειψία», αναφέρει η καγκελαρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ