Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από αύριο ο αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Επίτροπος της Ε.Ε., Μάρκος Κυπριανού, με στόχο το συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.
Η επίσκεψη του κ. Κυπριανού στην Τουρκία αποτελεί συνέχεια των εποικοδομητικών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τον τούρκο υπουργό Γεωργίας, Μεχμέντ Μεχντί Εκέρ, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα.
Κατά την παραμονή του στην ¶γκυρα, ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, Ρετσέπ Αλντάγκ, και εκπροσώπους των αρχών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των εστιών της γρίπης των πτηνών στην τουρκική επικράτεια. Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού θα επισκεφθεί το Εργαστήριο Αναφοράς Ρεφίκ Σαϊντάμ και το Κέντρο Διαχείρισης της κρίσης για τη γρίπη των πτηνών του υπουργείου Υγείας. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κτηνιατρικό Ινστιτούτο «Ετλίκ».
Ο κοινοτικός Επίτροπος πρόκειται επίσης να παρουσιάσει στις τουρκικές αρχές μια ομάδα κτηνιατρικών εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της Ε.Ε., που θα παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές σχετικά με τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου. Οι εμπειρογνώμονες θα παραμείνουν στην Τουρκία για μια εβδομάδα και θα βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα τρέχοντα κρούσματα γρίπης των πτηνών και στη συνέχεια θα αντικαθίστανται από άλλες ομάδες εμπειρογνωμόνων. Στις συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς θα εξεταστούν οι ανάγκες της Τουρκίας για την παροχή κτηνιατρικής συνδρομής και το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών μέτρων για τον έλεγχο των εστιών της γρίπης των πτηνών.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Ολι Ρεν, και ο Μαρκος Κυπριανού συνεργάζονται για την εκπόνηση απόφασης της Επιτροπής με σκοπό να διατεθούν επειγόντως περίπου 8 εκατ. ευρώ ως προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία, ειδικά για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης της γρίπης των πτηνών.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Κυπριανού αναφέρει τα εξής: «Ήταν σαφές από την αρχή της εμφάνισης της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία, ότι για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την νόσο και να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωσή της στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μια συλλογική προσέγγιση. Οι τουρκικές αρχές, η Ε.Ε. και οι διεθνείς εταίροι μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης. Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε., μπορεί να βασιστεί ιδιαίτερα στην πλήρη συνεργασία και υποστήριξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η επίσκεψη αυτή μου δίνει την ευκαιρία να ενισχύσω την συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας όσον αφορά την αντιμετώπιση - και την εξάλειψη - της γρίπης των πτηνών».
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του κ. Κυπριανού, οι ελληνοκυπριακές υγειονομικές αρχές ενημερώθηκαν, μέσω της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων στο βόρειο τμήμα της νήσου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εργαστηριακοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και δείγματα έχουν ήδη σταλεί σε εργαστήριο της Αγκυρας και το κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς του Ουεϊμπριντζ, στη Μεγάλη Βρετανία.
Τέλος, η Κτηνιατρική Επιτροπή της Ε.Ε. αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες την παράταση έως το τέλος Μαΐου του εμπάργκο που είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο για τις εμπορικές εισαγωγές στην Ε.Ε. ζώντων άγριων πτηνών, ώστε να αντιμετωπιστεί η διάδοση της γρίπης των πτηνών.
Πηγή ΑΠΕ