Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Όπως στη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι είχε αποφασίσει να μη θέσει επισήμως το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι και στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 13:00, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μη θέσει επισήμως το θέμα.
Γνωρίζει ότι η αντιπολίτευση στην Αθήνα φωνάζει περί υποχώρησης κλπ, αλλά μένει στη στρατηγική που έχει αποφασίσει πριν καν προγραμματιστούν οι συναντήσεις που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες, το κύριο θέμα να είναι το σχέδιο και οι μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην οικονομία και το αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και το 2022 (η συζήτηση για το 2020 είναι περισσότερο οικονομοτεχνική με βασικό θέμα την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και των SMPs) να τεθεί επισήμως – σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν - την άνοιξη του 2020, εφόσον υπάρχουν και τα στοιχεία του Α΄ τριμήνου για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε και οι συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας να έχουν θεσμικό χαρακτήρα και όχι να δώσουν την εικόνα προσωπικής διαπραγμάτευσης επί του οικονομικού προγράμματος.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup» αναφέρει ενδεικτικά το χθεσινό non paper του Μαξίμου και συνεχίζει: «Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ».
Η κυβέρνηση θεωρεί μείζονα την προσπάθεια να ενισχύσει την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 σε συνδυασμό με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στην Άνγκελα Μέρκελ, θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα θέσει η Αθήνα το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, «όταν πρέπει».
Η αισιοδοξία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου βασίζεται στην εκτίμηση ότι μέσα στο 2020, οι εταίροι θα διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και πετυχαίνει στόχους και ως εκ τούτου η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα έχει νόημα για να βοηθήσει να «τρέξει» η ίδια πολιτική πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της μείωσης φόρων, στην ενίσχυση στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στη στήριξη των οικογενειών και όχι για να υπάρξει χαλάρωση και αλλαγή κατεύθυνσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως έγινε και στο Παρίσι, ιδιαίτερη έμφαση κατά τη σημερινή συνάντηση θα δοθεί στις επενδύσεις, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει τις μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Πρόκειται για τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα την γερμανική πλευρά και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καλέσει γερμανικές εταιρείες και επενδυτές να τοποθετηθούν στη χώρα μας.
Σημαντικό θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων αποτελεί και το μεταναστευτικό. Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα τόσο για την χώρα μας όσο και για την γερμανική πλευρά, καθώς είναι από τα βασικά θέματα της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα -τον Αύγουστο οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 7 χιλιάδες - και η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας καθιστούν την αναβολή των αποφάσεων απαγορευτική. Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να περάσει από τη φάση των συζητήσεων σε αυτήν των πρωτοβουλιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ο αναλογικότερος καταμερισμός προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αναζητείται μέθοδος πειθούς για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.