ΝΑΤΟ: Κυβερνοεπίθεση σε χώρα της Συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων των μελών της

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 12:11
UPD:12:22
REUTERS/FRANCOIS WALSCHAERTS
A- A A+

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως και οι 29 χώρες- μέλη της Συμμαχίας θα απαντούσαν σε μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση εναντίον μίας εξ αυτών.

Σε κείμενό του στο περιοδικό Prospect, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως ένα τέτοιο περιστατικό θα ενεργοποιούσε τη δέσμευση περί συλλογικής άμυνας, που είναι γνωστή ως Άρθρο 5. Υπενθυμίζεται ότι το Άρθρο 5 έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

«Έχουμε ορίσει τον κυβερνοχώρο ως ένα πεδίο στο οποίο το ΝΑΤΟ θα επιχειρεί και θα υπερασπίζεται τον εαυτό του όσο αποτελεσματικά το κάνει στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα» έγραψε στο άρθρο του.

Όπως σημειώνει το BBC, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Ως παράδειγμα μεγάλης κλίμακας περιστατικού κυβερνοεπίθεσης ανέφερε την περίπτωση του ransomware Wannacry το 2017, όπου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε πολλά μέρη του υπόλοιπου κόσμου- αν και δεν ενεργοποιήθηκε το Άρθρο 5.

Η ιδέα πως μια κυβερνοεπίθεση εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων ενδεχομένως να προκαλέσει περίπλοκα ζητήματα: Το Άρθρο 5 είχε συνταχθεί σε μια εποχή όπου ήταν ξεκάθαρο τι συνιστά επίθεση- πχ ένας βομβαρδισμός, μια εκτόξευση πυραύλου, μια επίθεση με τεθωρακισμένα κλπ. Ωστόσο στη σημερινή εποχή τα πράγματα είναι πιο «θολά», καθώς δεν είναι εύκολο να αποδοθούν ευθύνες- πχ το 2007 η Εσθονία δέχτηκε ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση, η οποία αποδόθηκε στη Ρωσία, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί εάν πίσω από αυτήν βρισκόταν η ρωσική κυβέρνηση ή χάκερ που δρούσαν μόνοι τους. Επίσης, τίθεται θέμα του ορίου/ έκτασης για να θεωρηθεί μια τέτοια ενέργεια ως επίθεση: Μια ενέργεια εναντίον σταθμών ηλεκτροδότησης θα μπορούσε να θεωρηθεί επίθεση, ωστόσο είναι άγνωστο κατά πόσον κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει πχ για έναν ιό, ο οποίος προκαλεί προβλήματα στις οικονομικές δραστηριότητες επιχειρήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς