Ένα έργο για την ερωτική απόρριψη, το αριστούργημα του Ρακίνα, «Φαίδρα», παρουσιάζεται σε μικρή περιοδεία στην Αττική, στο θέατρο Βράχων στις 11/9, στη Ρωμαϊκή αγορά στις 13/9 -για περιορισμένο αριθμό θεατών, στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 15/9 και στα Βριλήσσια στις 20/9. Όλες οι παραστάσεις ξεκινάνε στις 9 το βράδυ, εκτός από αυτήν στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής αγοράς, η οποία θα δοθεί στις 6 μ.μ. -στο φως της ημέρας.
Το αριστούργημα του γαλλικού 17ου αιώνα, το οποίο αντλεί τις πηγές του από τον Πλούταρχο και τον Βιργίλιο και εμπνέεται το θέμα του από τα έργα «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη και «Φαίδρα» του Σενέκα, αποτελεί συμπαραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ενώ η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή της Έφης Θεοδώρου.
Η «Φαίδρα» του Ρακίνα βασίζεται στον γνωστό μύθο του Ιππόλυτου και της Φαίδρας, που έχει συγκινήσει λογοτέχνες και τραγικούς ποιητές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον Ευριπίδη και τον Σενέκα ως τη Σάρα Κέιν.
PETROS NIKOLAREAS
Σε αντίθεση με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, η τραγωδία του Ρακίνα (1677) εστιάζει στο βίωμα της ερωτικής απόρριψης, που εκφράζεται στο πρόσωπο της ερωτοχτυπημένης Φαίδρας, μητριάς του Ιππόλυτου. Στην αρχή του έργου, ο Ιππόλυτος, εκμεταλλευόμενος την απουσία του πατέρα του, Θησέα, σχεδιάζει να το σκάσει με την Αρικία, κόρη αντίπαλου Οίκου. Κι ενώ η Φαίδρα εκμυστηρεύεται στην τροφό της, Οινώνη, τον έρωτά της για τον Ιππόλυτο, λίγο αργότερα η είδηση του θανάτου του Θησέα την ωθεί να κάνει εξομολόγηση και στον ίδιο τον Ιππόλυτο, που, όμως, την αποκρούει με ψυχρότητα.
Τα πάντα ανατρέπονται όταν η είδηση του θανάτου του Θησέα αποδεικνύεται ψευδής και ο βασιλιάς επιστρέφει στην πόλη. Ελπίζοντας να προλάβει τη καταστροφή της κυράς της, η τροφός λέει στον βασιλιά ότι ο Ιππόλυτος αποπειράθηκε να βιάσει τη μητριά του.
PETROS NIKOLAREAS
Ο Ιππόλυτος αρνείται να εκθέσει τη Φαίδρα και φεύγει, εξόριστος και κουβαλώντας την κατάρα του πατέρα του. Το τέλος είναι γνωστό -ο Ιππόλυτος κατακρημνίζεται από το άρμα του και η Φαίδρα αποκαλύπτει την αλήθεια και κατόπιν αυτοκτονεί. Το έργο τελειώνει μέσα σε ατμόσφαιρα θλίψης, αλλά και εξιλέωσης.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Μάξιμος Μουμούρης (Θησέας), Μάνος Πετράκης(Ιππόλυτος), Γιωργής Τσαμπουράκης (Θηραμένης), Μαριάννα Δημητρίου (Οινώνη), Πηνελόπη Τσιλίκα (Αρικία), Ελένη Μπούκλη (Ισμήνη/Πανόπη).
naftemporiki.gr