Ευθύνες στον Πρωθυπουργό επέρριψε ο Γ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις με Τουρκία

Συνάντηση με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2006 12:43
A- A A+

Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό, εξέφρασε στο βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του σε επισκέψεις του τύπου αυτής που πραγματοποίησε ο κ. Στρο στην Κύπρο, ενώ σε δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τόσο στον κ. Στρο, όσο και στις δηλώσεις του ότι η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που έχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κράτη-μέλη χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτός, τόνισε, είναι ο βασικός λόγος για την απόρριψη της τουρκικής πρωτοβουλίας, καθώς όπως ανέφερε, δεν μπορούμε να δεχθούμε να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία έναντι των υποχρεώσεών της και μάλιστα όταν πρόκειται για ανταλλάγματα που αφορούν στην ουσιαστική αναγνώριση των κατεχομένων.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στις επισκέψεις που γίνονται στην Κύπρο και ιδιαίτερα στα κατεχόμενα προκειμένου να υπάρξει αποφυγή πολώσεων. Σημείωσε ακόμη πως ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκε η επίσκεψη Στρο δεν βοήθησε στο κλίμα συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε προσωπικά ευθύνες στον κ. Καραμανλή για το ότι φτάσαμε όπως είπε, η Ελλάδα να αμύνεται και η Τουρκία να έχει την πρωτοβουλία. Αυτό παρατήρησε ήταν αποτέλεσμα του ότι η κυβέρνηση έχασε δυο μεγάλες ευκαιρίες, ενώ η πολιτική της διακρίνεται από ατολμία και έλλειψη πρωτοβουλιών.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τα αποτελέσματα στις παλαιστινιακές εκλογές, θέμα το οποίο συζήτησε και με τον κ. Στρο, ο κ. Παπανδρέου δεν θεώρησε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει κατ΄αρχήν ότι οι εκλογές ήταν δημοκρατικές, σημείωσε. Όπως είπε, πρέπει επίσης να δοθεί ευκαιρία στη Χαμάς να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις για την ειρηνευτική διαδικασία, τη δημοκρατική λειτουργία και τη μη χρήση βίας. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε, πως αν η διεθνής κοινότητα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Στη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών, η οποία διήρκεσε 45 περίπου λεπτά, μετείχαν επίσης ο τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας Χρήστος Παπουτσής, ο αντίστοιχος συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δρούτσας και ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Παπανδρέου, Νίκος Ζιώγας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή