Κόντρα στις αντιδράσεις πολιτικών, νομικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται ο νόμος για τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη- ο οποίος και έχει πιστωθεί επί δεκαετίες την αποτροπή του αφανισμού πολλών ειδών.
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι στόχος είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να απλοποιηθεί το πλαίσιο, αλλά και να προστατευθεί η οικονομία. Οι επικριτές της τονίζουν ότι έρχεται ένας «οδοστρωτήρας» να καταστρέψει τη νομοθεσία του 1973.
Το σχέδιο καταργεί την αυτόματη προστασία για τα απειλούμενα είδη και επιτρέπει την εξέταση οικονομικών παραγόντων και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν πως θα επιταχύνει την εξαφάνιση των πιο ευάλωτων ειδών άγριας ζωής. Οι αντιδράσεις όμως δεν σταματούν εκεί. Γενικοί εισαγγελείς δέκα πολιτειών προανήγγειλαν πως θα ασκήσουν μήνυση κατά της εφαρμογής του νέου κανονισμού.
Ο νόμος περί απειλούμενων ειδών, τον οποίο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπέγραψε το νόμο το 1973, προστατεύει σήμερα περισσότερα από 1.600 είδη φυτών και ζώων και πιστώνεται μεταξύ άλλων την διάσωση του κόνδορα της Καλιφόρνιας, του μανάτου (μεγάλου υδρόβιου θηλαστικού) στη Φλόριντα, της γκρίζας φάλαινας και της αρκούδας γκρίζλι.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή σε 30 ημέρες, θα επιτρέψουν για πρώτη φορά να εξεταστούν οι οικονομικοί παράγοντες όταν σταθμίζεται ο βαθμός προστασίας ου πρέπει να παρέχεται σε ευάλωτα είδη.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αποφάσεις διαχείρισης άγριων ζώων επιτρέπεται να βασίζονται μόνο στην επιστήμη και «χωρίς αναφορά σε πιθανές οικονομικές ή άλλες επιπτώσεις αποφασιστικότητας».
Ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπερνάρντ, πρώην εκπρόσωπος της βιομηχανίας πετρελαίου, ανακοίνωσε την αλλαγή τη Δευτέρα, λέγοντας ότι επέτρεψε στο νόμο να «διασφαλίσει ότι παραμένει αποτελεσματικός για την επίτευξη του απώτερου στόχου - την προστασία των πιο σπάνιων ειδών».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC