Της Ανθής Αγγελοπούλου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano, η επιλεκτική παροχή θεραπευτικών παραγόντων σε καρκινικούς όγκους είναι ένας από τους βασικούς στόχους των επιστημόνων, για την αποφυγή παρενεργειών από τις κλασικές θεραπείες κατά του καρκίνου.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα στοχευμένα συστήματα χορήγησης φαρμάκων έχουν σημαντική σημασία καθώς υπόσχονται την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου με την προστασία των υγιεινών περιβαλλόντων ιστών. Όμως, η ελπιδοφόρα αυτή προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν το φάρμακο φτάσει στο στόχο του.
Μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Northwestern έχει αναπτύξει έναν νέο τρόπο για να καθορίσει εάν τα νανοσωματίδια που διοχετεύουν το φάρμακο επιτυγχάνουν επιτυχώς τους επιδιωκόμενους στόχους, με μία απλή ανάλυση των διακριτών κινήσεων κάθε νανοσωματιδίου σε πραγματικό χρόνο.
Μελετώντας τα χρυσά νανοαστέρια φορτωμένα με φάρμακο στις μεμβράνες καρκινικών κυττάρων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αυτά που σχεδιάστηκαν για να στοχεύουν τους βιοδείκτες του καρκίνου διέρχονταν σε μεγαλύτερες περιοχές και περιστράφηκαν πολύ ταχύτερα από ό, τι οι μη-στόχοι τους. Ακόμη και όταν περιβάλλονται από μη επιλεκτικά προσκολλημένες πρωτεΐνες, τα νανοαστέρια στόχευσης διατήρησαν τις ξεχωριστές κινήσεις υπογραφής τους, υποδεικνύοντας ότι η στόχευσή τους παραμένει χωρίς εμπόδια.
Όπως ανέφερε ο Teri Odom καθηγητής Χημείας και επικεφαλής ερευνητής στο πανεπιστήμιο Northwestern, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συγκρίνουν πώς τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των νανοσωματιδίων - όπως το μέγεθος των σωματιδίων, το σχήμα και η χημεία της επιφάνειας - μπορούν να βελτιώσουν το σχεδιασμό των νανοσωματιδίων ως στόχων, των παραγόντων διοχέτευσης φαρμάκων.
Ο Charles E. και η Emma H. Morrison από στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών του Weinberg στο Northwestern επεσήμαναν ότι ο ιατρικός κόσμος έχει από καιρό αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις στις τρέχουσες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία, που βλάπτουν τους υγιείς ιστούς εκτός από τα νοσούντα κύτταρα. Όπως είπαν, αν και αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου, παρόλα αυτά έχουν πολλές παρενέργειες. Παρέχοντας όμως, φάρμακα κατευθείαν στην πάσχουσα περιοχή με στοχευμένα συστήματα χορήγησης θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες παρενέργειες από τις τρέχουσες μεθόδους θεραπείας.
«Τα νανοσωματίδια χρυσού πιθανόν θα αποτελέσουν τα ελπιδοφόρα οχήματα παροχής φαρμάκων που μπορούν να στοχεύσουν τα καρκινικά κύτταρα» συμπληρώνει ο Teri Odom
Ωστόσο, διάφορες πρωτεΐνες τείνουν να δεσμεύονται με νανοσωματίδια όταν εισέρχονται στο σώμα. Οι ερευνητές ανησυχούν ότι αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να παρεμποδίσουν τις ικανότητες στόχευσης των σωματιδίων. Ο Odom και η νέα πλατφόρμα απεικόνισης της ομάδας της μπορούν πλέον να προβάλλουν μηχανικά νανοσωματίδια για να διαπιστώσουν εάν η λειτουργία στόχευσης τους διατηρείται παρουσία των προσκολλημένων πρωτεϊνών.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη με τίτλο “Revolving single-nanoconstruct dynamics during targeting and nontargeting live-cell membrane interactions,” υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Πηγές:
Northwestern University
https://news.northwestern.edu/stories/2019/08/nanoparticles-movement-reveals-whether-they-can-successfully-target-cancer/
https://www.news-medical.net/news/20190810/Nanoparticles-movements-reveal-whether-they-can-hit-intended-cancer-targets.aspx