Bloomberg: Το Facebook πλήρωσε εργαζομένους για να καταγράφουν συνομιλίες χρηστών

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 10:52
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+

Το Facebook πλήρωσε εκατοντάδες συμβασιούχους εργαζομένους (εξωτερικούς) για να καταγράφουν ηχητικά αποσπάσματα συνομιλιών μεταξύ χρηστών του, αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται άτομα με γνώση πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν ενημερώνονταν από πού προέρχονταν τα αρχεία αυτά, ή το πώς είχαν αποκτηθεί: Το μόνο που τους είχε ζητηθεί ήταν η καταγραφή, είπαν τα εν λόγω άτομα, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα. Όπως είπαν, ακούνε συζητήσεις χρηστών, κάποιες φορές ακατάλληλου περιεχομένου, αλλά δεν ξέρουν για ποιον λόγο το Facebook τις ζητά.

H Irish Data Protection Commission, που έχει την ευθύνη της επίβλεψης του Facebook στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πως διερευνά την υπόθεση για πιθανή παραβίαση των κανόνων περί ιδιωτικότητας της ΕΕ. Από πλευράς του το Facebook επιβεβαίωσε την καταγραφή συνομιλιών, προσθέτοντας πως δεν θα τη συνεχίσει, λόγω της πίεσης που δέχτηκαν άλλες εταιρείες. «Όπως και η Apple και η Google, σταματήσαμε την εξέταση audio από ανθρώπους πάνω από μια εβδομάδα πριν» ανέφερε η εταιρεία την Τρίτη, σημειώνοντας πως οι χρήστες που επηρεάστηκαν ήταν αυτοί που είχαν επιλέξει στο Messenger την επιλογή καταγραφής των ηχητικών συνομιλιών. Οι συμβασιούχοι έλεγχαν εάν η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook ερμήνευε σωστά τα μηνύματα, τα οποία ήταν ανώνυμα, όπως αναφέρθηκε.

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η Amazon και η Apple, έχουν δεχτεί κριτικές για τη συλλογή ηχητικών αποσπασμάτων από συσκευές τα οποία εξετάζονται από ανθρώπους- μια πρακτική η οποία, σύμφωνα με πολλούς, παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών. Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι το Facebook είχε επανειλημμένα αρνηθεί πως συλλέγει ηχητικά από χρήστες για σκοπούς διαφήμισης ή για τον καθορισμό του περιεχομένου που τους προβάλλεται στο news feed. Μάλιστα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μιλώντας στο Κογκρέσο, είχε πει ότι «μιλάτε για αυτή τη θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί, πως ακούμε τι συμβαίνει στο μικρόφωνό σας και τα χρησιμοποιούμε για διαφημίσεις...δεν το κάνουμε αυτό».

Σε σχετικές ερωτήσεις η εταιρεία είχε τονίσει πως αποκτά πρόσβαση στο μικρόφωνο των χρηστών μόνο εάν ο χρήστης έχει δώσει τη συγκατάθεσή του και εάν χρησιμοποιεί ενεργά μια συγκεκριμένη λειτουργία που απαιτεί audio.

Μεταξύ των εταιρειών που ασχολούνται με τις συζητήσεις για λογαριασμό του Facebook είναι η TaskUs Inc- όπου, σύμφωνα με το Bloomberg, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναφέρονται στο Facebook με τον κωδικό «Prism». Μεταξύ άλλων, το Facebook χρησιμοποιεί την εταιρεία για την εξέταση περιεχομένου που πιθανώς να παραβιάζει τους κανόνες του, ενώ υπάρχουν ομάδες που ασχολούνται με θέματα εκλογών και πολιτικών διαφημίσεων. «Το Facebook ζήτησε από την TaskUs να σταματήσει αυτή τη δουλειά πάνω από μια εβδομάδα πριν, και αυτό έγινε» απάντησε η ίδια η εταιρεία.

Όπως αναφέρει το BBC, νωρίτερα μέσα στον μήνα η Apple και η Google είχαν πει πως είχαν σταματήσει να βάζουν εργαζομένους να ακούν ηχητικά αρχεία χρηστών με σκοπό την καταγραφή τους. Επίσης, η Microsoft επιβεβαίωσε επίσης πως ηχογραφήσεις χρηστών της υπηρεσίας αυτόματης μετάφρασης του Skype αναλύονταν από εργαζομένους της. Παρόμοιο θέμα έχει προκύψει και με την Amazon σχετικά με κάποια ηχητικά από την ψηφιακή βοηθό Alexa.

Προτεινόμενα για εσάς