Η κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφτασε στις Βρυξέλλες, με επείγουσα ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Κομισιόν.
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία βάζει στο στόχαστρο την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου, η οποία παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία «νομικά αίολη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα» κίνηση.
Τονίζει δε ότι έρχεται σε μια στιγμή, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ.
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εγγύηση της λειτουργιάς των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Αρχής Ανταγωνισμού. Παρόλα αυτά, η τροπολογία που κατέθεσε εσπευσμένα η ελληνική κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου -νομικά αίολη με βάση το κοινοτικό δίκαιο και με εμφανή πολιτικά κίνητρα- παύει με αναδρομική ισχύ τα μέλη και στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα σε κυβερνητικά γραφεία. Σε μια στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει την ύπαρξη καρτέλ σε ευαίσθητους τομείς, μεταξύ αυτών και στα ΜΜΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.
Θέτει λοιπόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Πώς αξιολογεί την συγκεκριμένη τροπολογία η Κομισιόν, σε σχέση με την κοινοτική οδηγία 1/2019 για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των Αρχών Ανταγωνισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου (παράγραφος 17) αναφέρεται ότι οι λόγοι παύσης των μελών των Αρχών πρέπει να προβλέπονται πριν το διορισμό τους;
- Τι μέτρα λαμβάνει η Επιτροπή για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη των κοινοτικών οδηγιών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των αρχών ανταγωνισμού;
- Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών Ανταγωνισμού, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας και ακόμα ειδικότερα για την περίπτωση καταπολέμησης του μονοπωλίου στα ΜΜΕ;.