Όλες οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Τη Δευτέρα το ν/σχ στην Ολομέλεια
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 06:19
UPD:08:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο υπουργός Επικερατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με θέμα την εξέταση του σχεδίου νόμου για το επιτελικό κράτος. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Αρχίζει τη Δευτέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής υπήρξαν τροποποιήσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως δεν αλλάζει η «φιλοσοφία» του νομοσχεδίου, ωστόσο υπήρξαν βελτιωτικές παρεμβάσεις με βάση τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, των φορέων και της διαβούλευσης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει της σύστασης της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Όπως είπε το νομοσχέδιο «κλειδώνει 100% ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες», ενώ ανάφερε ότι η νέα Αρχή που θα συσταθεί θα έχει και πολλές εσωτερικές δομές ελέγχου.

Eπίσης αναφέρθηκε σε αλλαγές όπως είναι:

  • Η μοριοδότηση της συνέντευξης από 50% που ήταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου περιορίζεται στο 40% στην επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων. Θα υπάρχει μοριοδότηση 25% για τα τυπικά προσόντα και 35% για την εμπειρία.
  • Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμενη 5ετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο.
  • Στις πέντε θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν θα μπορεί μετακλητός να αναλαμβάνει τη θέση τού επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Άρα, δεν θα είναι ιδιώτης, αλλά θα προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία.
  • Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού διοικητή της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δηλαδή κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και μέχρι την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου διαγωνισμού, σε ανώτατο χρόνο μέχρι δύο έτη. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίζει για τον διοικητή, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.
  • Καταργείται η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
  • Ρητά παραμένει ο πολυετής προγραμματισμός των προσλήψεων.
  • Διατηρούνται οι έλεγχοι του ΣΟΕ.
  • Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που έχει η σημερινή αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Υπό αυτήν την έννοια συνεχίζει όλους τους ελέγχους.
  • Στο ΣΕΠΕ ο γενικός διευθυντής θα είναι επιθεωρητής και αναβαθμίζεται σε Γενικό Επιθεωρητή Εργασίας.

«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων να οπισθοχωρήσει σε μία σειρά ζητημάτων κρίσιμων για τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή