Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε σήμερα στους Ιρανούς βουλευτές ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της στον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Το ιρανικό πρακτορείο επικαλέστηκε για την είδηση ένα μέλος του κοινοβουλίου που παρίστατο στην συνεδρίαση. Ο αντιδραστήρας του Αράκ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Δύση γιατί η λειτουργία του θα έδινε στην Τεχεράνη τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πυρηνικών όπλων.
Τον Μάιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα με τα οποία θα αθετείται η πυρηνική του συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή από την Ουάσιγκτον σκληρών κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Στις 3 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και θα αρχίσει να επαναφέρει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα του βαρέος ύδατος του Αράκ μετά τις 7 Ιουλίου αν οι χώρες που μετέχουν στην πυρηνική συμφωνία δεν προστατεύσουν το εμπόριο με το Ιράν, όπως δεσμεύονται από την συμφωνία, μολονότι αυτό αποκλείστηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Η παραπάνω εξέλιξη έγινε γνωστή την ώρα οι χώρες που είχαν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν προσέρχονται σήμερα σε Σύνοδο στη Βιέννη σε μια νέα προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία. Ωστόσο, καμία πρόοδος δεν αναμένεται από την Σύνοδο, η οποία διοργανώθηκε σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και γίνεται έναν μήνα έπειτα από προηγούμενη άκαρπη συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Τεχεράνη: Εχθρικό μήνυμα η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στον Κόλπο
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιεΐ, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, προειδοποίησε ότι η σύσταση από τις ευρωπαϊκές χώρες ενός ναυτικού συνασπισμού για τον Κόλπο θα έστελνε ένα εχθρικό μήνυμα.
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία έχουν προσφέρει μια πρώτη υποστήριξη σε σχέδιο της Βρετανίας για την σύσταση μιας ναυτικής αποστολής υπό ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία θα εγγυάται την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ, το οποίο προτάθηκε μετά την σύλληψη από το Ιράν ενός δεξαμενόπλοιου με βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ, όπως δήλωσαν τρεις υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτό που ακούσατε, ότι θέλουν να στείλουν έναν ευρωπαϊκό στόλο στον Περσικό Κόλπο στέλνει ένα εχθρικό μήνυμα, είναι προκλητικό και θα αυξήσει την ένταση» διαμήνυσε ο Ραμπιεΐ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters