Φουλάρει τις επόμενες 12 μέρες τις μηχανές της η κυβέρνηση

Προτεραιότητα το φορονομοσχέδιο - Καθιέρωση ψηφιακής σύνταξης - Αλλαγές στον Α.Π.
Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 07:43
UPD:07:55
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνα Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με έναν νέο κύκλο παρεμβάσεων δώδεκα ημερών η κυβέρνηση θέλει να δώσει ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην οικονομία αλλά και σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών. Στην πρώτη γραμμή είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή χθες και ψηφίζεται με κατεπείγουσα διαδικασία. Παράλληλα τρέχει μια σειρά παρεμβάσεων σε κομβικά υπουργεία, με χαρακτηριστικότερη την «ψηφιακή» σύνταξη από το υπουργείο Εργασίας.

Εξελίξεις υπάρχουν και στη Δικαιοσύνη. Το υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη Βουλή υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η επιλογή θα γίνει αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα. Στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν οι επόμενες νομοθετικές κινήσεις της κυβέρνησης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θετικά μηνύματα στο πεδίο της οικονομίας και στην ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών (με το... ρεκόρ στα ομόλογα) αλλά και των πολιτών (με αύξηση των καταθέσεων κατά 1,5 δισεκατομμύριο τον Ιούνιο). Κατά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- είπε στους υπουργούς ότι «είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγορές για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης».

Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων

Στο πλαίσιο αυτό έστειλε «μήνυμα» πως πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προϋπολογισμοί των υπουργείων, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης.  Στο «μέτωπο» της καθημερινότητας η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση αφορά την καθιέρωση της «ψηφιακής» σύνταξης. Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή (την Τετάρτη εκτός απροόπτου).

Να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό υπήρξε χθες ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Τ. Θεοδωρικάκου, Γ. Βρούτση και Κ. Πιερρακάκη. Στόχος είναι η έκδοση της σύνταξης να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο.

Το πρώτο «κρας τεστ» θα γίνει τον Ιούνιο του 2020, όταν το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά. Μέσα σε δύο χρόνια  -δηλαδή τον Ιούνιο του 2021- το 90% πλέον των νέων συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται με το νέο σύστημα. Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις και υποθέσεις ο Γ. Βρούτσης επεσήμανε πως ξεπερνάνε τις 450.000. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων σημείωσε πως για το θέμα αυτό «θα ακολουθηθεί παράλληλη πορεία», προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής τους.

Τις επόμενες δώδεκα μέρες η Βουλή θα λειτουργεί με φουλ τις μηχανές, με στόχο να ψηφιστούν συνολικά τρία νομοσχέδια. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κόψει το... κοινοβουλευτικό νήμα θα είναι το φορολογικό, που ψηφίζεται με κατεπείγουσα διαδικασία (τη Δευτέρα συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής και την Τρίτη στην Ολομέλεια).

Με βάση τον σχεδιασμό, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος -που έχει ήδη κατατεθεί- εισάγεται επίσης τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή. Θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία και θα ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Μέχρι τότε θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

* Θέσπιση δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

* Εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές Οικονομικών.

* Εξασφάλιση της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού.

* Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης-εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα είναι η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια. Επίσης θα προβλέπεται η διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι ή στον χώρο νοσηλείας, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Τέλος, θα ενισχυθεί το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή