Κάρενμπαουερ: Στο «κέντρο της κοινωνίας» ο γερμανικός στρατός

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 19:02
UPD:19:06
REUTERS/FABIAN BIMMER
A- A A+

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέμενε η γερμανική κοινή γνώμη τις εξαγγελλίες της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία διαδέχεται την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας. Και πράγματι, η νέα υπουργός κατέστησε σαφές ότι θέλει να αφήσει το δικό της στίγμα σε ένα δύσκολο υπουργείο.

Πρώτη και βασική προτεραιότητα: αυξημένη χρηματοδότηση, ώστε η Γερμανία να ανταποκριθεί στον στόχο του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ σε όλα τα κράτη-μέλη μέχρι το 2024. Αυτό σημαίνει πρόσθετα κονδύλια δισεκατομμυρίων. Με βάση πάντως τον σημερινό σχεδιασμό μόνο μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος, καθώς για το 2020 προβλέπεται μόλις 1,37%, ενώ το 2023 οι αμυντικές δαπάνες αναμένται να μειωθούν ακόμη περισσότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ, φτάνοντας στο 1,25%.

Πάντως η νέα υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα και τα σημερινά- περιορισμένα έστω- οικονομικά μέσα, ώστε να επενδύονται ταχύτερα σε εξοπλιστικό υλικό, αλλά και σε ανθρώπινους πόρους. Την ίδια στιγμή, τόνισε, η Γερμανία θα συνεχίσει να προωθεί τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της, για παράδειγμα εκείνα που αφορούν ένα ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος.

Πόσο «ορατός» πρέπει να γίνει ο στρατός;

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της στους βουλευτές η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ επέμεινε ιδιαίτερα σε ένα σημείο: η «Μπούντεσβερ», ο ομοσπονδιακός στρατός, θα πρέπει να γίνει πιο «ορατός» και να εδραιωθεί στο «κέντρο της κοινωνίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η ίδια προτείνει να διοργανωθεί μπροστά από την Ράιχσταγκ, τη γερμανική Βουλή, μία εορταστική τελετή με το παραδοσιακό εθιμοτυπικό της Μπούντεσβερ στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η ίδρυση του ομοσπονδιακού στρατού. Παρόμοιες τελετές, λέγει η κ.Κραμπ-Κάρενμπαουερ, θα μπορούσαν να γίνουν σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας και μάλιστα στο κέντρο μεγάλων πόλεων ή οικισμών. Ένα άλλο συμβολικό μέτρο: να επιτραπεί η δωρεάν μετακίνηση στους γερμανικούς σιδηροδρομους για ένστολους στρατιώτες.

Κριτική στις προτάσεις της νέας υπουργού άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι Πράσινοι την κατηγορούν ότι απλώς χρησιμοποιεί το υπουργείο Άμυνας ως εφαλτήριο για τις πολιτικές φιλοδοξίες της, δηλαδή τη μεταπήδηση στην καγκελαρία. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) κάνει λόγο για μία «εξύμνηση του στρατιωτικού πνεύματος», η οποία, όπως υποστηρίζει, προκαλεί ανησυχίες. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι δημόσιες εορταστικές τελετές με στρατιωτικό εθιμοτυπικό», λέει ο επικεφαλής του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ.

Εκτός Κοινοβουλίου οι ...βουλευτές

Για την ορκομωσία της κ.Κραμπ-Κάρενμπαουερ οι βουλευτές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν εκτάκτως στο Βερολίνο από τις θερινές τους διακοπές. Ωστόσο το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ δεν ήταν διαθέσιμο, καθώς είχαν προγραμματιστεί εργασίες ανακαίνισης με την τοποθέτηση νέου τάπητα. Έτσι οι βουλευτές αναγκάστηκαν να συγκεντρωθούν σε διπλανό κτίριο και σε έναν μάλλον πρόχειρα διαρρυθμισμένο χώρο, σε παράλληλες σειρές καθισμάτων.

Πολλοί διερωτώνται αν ήταν απαραίτητη όλη αυτή η κινητοποίηση για τα 80 λεπτά που διήρκεσε η έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης. Αλλά και το κόστος είναι ένα ερώτημα. Η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Βουλής ανέφερε ότι το ακριβές ποσό δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς δεν καταγράφονται ξεχωριστά τα οδοιπορικά των βουλευτών. Σύμφωνα πάντως με γερμανικά δημοσιεύματα είχε υπολογιστεί ότι αν διακόπτονταν τα έργα στο κτίριο του Κοινοβουλίου, τη Ράιχσταγκ, για να συγκεντρωθούν εκεί οι βουλευτές, η δαπάνη θα ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Για μία πρόχειρη διευθέτηση στο διπλανό κτίριο το κόστος ήταν πολύ μικρότερο και έτσι ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέκρινε αυτή τη λύση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή