Αλλάζουμε την κυβέρνηση, αλλάζουμε τη Δημόσια Διοίκηση και τη Βουλή, είναι το τρίπτυχο του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ενώ δημιουργείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μία «υπερ-αρχή» κατά της διαφθοράς, δημόσιας και ιδιωτικής, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο, η βασική κυβερνητική στρατηγική θα παράγεται στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια αυτή θα επιμερίζεται στα υπουργεία, θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
«Το πρόγραμμα θα παρακολουθείται από το κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης και σε πραγματικό χρόνο θα διαπιστώνουμε τυχόν καθυστερήσεις ή άλλα προβλήματα», όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά διοικητικά συστήματα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας η οποία θα ενσωματώνει όλες τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς.
Οι έλεγχοι θα γίνονται με τεχνικά μέσα υψηλής τεχνολογίας και η Αρχή θα καταθέτει εκθέσεις σε Βουλή και κυβέρνηση για να υπάρχει αξιολόγηση. «Στη διαμόρφωση της ατζέντας δεν θα έχει συμμετοχή πολιτικό πρόσωπο» ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι την κυβέρνηση «πρωτίστως την ενδιαφέρει να γίνει δουλειά, και όχι το επικοινωνιακό κομμάτι, όπως συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη, για πρώτη φορά θα εισαχθεί «πλέγμα διατάξεων με ασυμβίβαστα και κωλύματα για όσους έχουν θέση εξουσίας που δεν θα περιορίζονται στη θητεία αλλά θα επεκτείνονται και μετά την λήξη της».
Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβαση με το δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.
Σε όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όπως θα ορίζεται στο νομοσχέδιο καθιερώνεται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο τομέα και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου στο οποίο ανήκει.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προχωρά η αποκομματικοποίηση του κράτους, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής στους Γενικούς Διευθυντές, αλλάζοντας με την εφαρμογή της τη φυσιογνωμία του δημόσιου τομέα.
«Όλες οι πράξεις ατομικού χαρακτήρα που έφταναν στο επίπεδο υφυπουργού θα μένουν στον διευθυντή.Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την υπηρεσιακή διοίκηση. Εμπιστευόμαστε την δημοσιουπαλληλία», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.