Π.Ο.Υ.: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κονγκό λόγω επιδημίας Ebola

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 10:39
UPD:10:39
REUTERS/OLIVIA ACLAND
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, λόγω της «έκρηξης» που παρατηρείται με τον Ebola (EVD) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC), κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας (PHEIC).

Σύμφωνα με το Δρ. Tedros ο κόσμος πρέπει να συνεργαστεί με τις Αρχές και να λάβει μέτρα για την προστασία του. Όπως είπε, έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο σύστημα υγείας. «Έχουν γίνει εξαιρετικές προσπάθειες εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, όπως είπε, οφείλουν να ανταποκριθούν ακόμα περισσότερο και να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

REUTERS/MICHAEL OVASKA

Η απόφαση πάρθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας για την EVD στη ΛΔΚ. Η Επιτροπή ανέλυσε τα δεδομένα από τις πρόσφατες εξελίξεις για την επιδημία κατά τη διατύπωση της σύστασής της, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης επιβεβαιωμένης περίπτωσης στη Γκόμα, μιας πόλης περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στα σύνορα με τη Ρουάντα και της πύλης προς την υπόλοιπη ΛΔΚ και τον κόσμο. Ενώ, τον Ιούνιο είχαν αναφερθεί δύο ακόμα κρούσματα στη γειτονική Ουγκάντα.

Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης μετά την κήρυξη της επιδημίας την 1η Αυγούστου 2018.

Ενώ, στο παρελθόν, ο Π.Ο.Υ. έχει βγάλει ανακοίνωση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο 4 φορές. Το 2009 για τη γρίπη Η1Ν1, το 2014 για την πολιομυελίτιδα, την ίδια χρονιά για την επιδημία του Έμπολα που σκότωσε 11.300 ανθρώπους σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε) και το 2016 για τον ιό Ζίκα.

REUTERS/MICHAEL OVASKA

Η ΟΚΕ από μεριά της, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση που περιορίζουν την ανταπόκριση. Ενίσχυσαν επίσης την ανάγκη προστασίας των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, διατηρώντας ανοιχτές τις δρόμους ανοικτούς στα σύνορα καθώς κρίθηκε απαραίτητο να αποφευχθούν οι επιζήμιες οικονομικές συνέπειες των ταξιδιωτικών και εμπορικών περιορισμών στις πληγείσες κοινότητες.

Ο καθηγητής Robert Steffen, της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης τόνισε ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να ακολουθήσει αυτές τις συστάσεις, επίσης τα κράτη να μην χρησιμοποιούν το PHEIC ως δικαιολογία για να επιβάλλουν εμπορικούς ή ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων στην περιοχή.

Δεδομένου ότι χαρακτηρίστηκε ως Έκτακτης Ανάγκης επιπέδου 3, που είναι το πιο σοβαρό, επιβάλλεται το υψηλότερο επίπεδο κινητοποίησης από τον Π.Ο.Υ. ενώ ο ΟΗΕ αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης ενεργοποιώντας και αυτός την υψηλότερη κλίμακα για να υποστηρίξει ανθρωπιστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή