Η «ακτινογραφία» της νέας κυβέρνησης

Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 09:51
UPD:09:57
SOOC/Menelaos Myrillas

Σήμερα το μεσημέρι ορκίζεται η νέα κυβέρνηση. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Ένα μείγμα έμπειρων και νέων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που εκπέμπουν ισχυρό σήμα διεύρυνσης και ανθρώπων της αγοράς αποτελούν την πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κυβερνητικό σχήμα δεν είναι μικρό, όπως έλεγαν στη Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές. Απαριθμεί 51 μέλη με τους ανθρώπους του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποστηρίζουν ότι η δομή του κράτους είναι τέτοια που οδηγεί σε πολυάριθμα σχήματα για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Εικοσιένα στελέχη της νέας κυβέρνησης, ένας μεγάλος αριθμός σε σύγκρουση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική. Πολλοί εγκατέλειψαν θέσεις που κατείχαν και ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του νέου πρωθυπουργού όπως οι Γ. Θωμάς και Γ. Ζαββός που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αλλά και οι κ. Ζαριφόπουλος και Φραγκογιάννης που έρχονται από την αγορά, από την Google και την Chipita, αντίστοιχα.

Εκ των πραγμάτων, θέμα συζήτησης και η συμμετοχή στην νέα κυβέρνηση των τριών εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κυριάκου Πιερρακάκη και Λίνας Μενδώνη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κ. Μενδώνη διαγράφηκαν χθες από το Κίνημα Αλλαγής, όπως αναναμενόταν, καθώς δεν υπάρχει καμία επίσημη συμφωνία συνεργασίας Ν.Δ. – Κινήματος Αλλαγής. Ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος μετείχε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στην ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με τους Θεσμούς, δεν χρειάστηκε να διαγραφεί, διότι δεν ήταν ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ και εδώ και χρόνια έχει πάρει αποστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη, ως επικεφαλής της ΔιαΝέοσις. Αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο και κρίσιμο έργο, τον μεταψηφιακό μετασχηματισμό τους κράτους και καλείται να κινηθεί με ουσιαστικές κινήσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα και θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών και το ψηφιακό αποτύπωμα της χώρας και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού όπως ο προκάτοχός του.

Μεγάλο βάρος πέφτει προφανώς στο οικονομικό επιτελείο και ειδικά στον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος περιμένει πως θα τον υποδεχθούν οι Θεσμοί αλλά πρωτίστως πώς θα τον υποδεχθούν οι αγορές. Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε δίπλα του σε θέση υφυπουργών τους Θ. Σκυλακάκη και Γ. Ζαββό και περιμένει το σχήμα των τριών να έχει άμεσο και μέγιστο αποτέλεσμα.

Δύσκολο έργο και για τους δύο αντιπροέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραλαμβάνει τη νάρκη της ΔΕΗ, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναμετράται με το μεγαλύτερο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων από το οποίο θα εξαρτηθεί και η άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Ως αυτονόητες επιλογές, εμφανίζονται η τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας και της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας ως δύο στελέχη που γνωρίζουν καλύτερα από άλλους το αντικείμενό τους, ενώ εκπλήξεις – και αποτέλεσμα καραμπόλας και αλλαγών της τελευταίας στιγμής, ήταν οι τοποθετήσεις του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντί του Υγείας, του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας αντί του Άμυνας, του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Άμυνας αντί του Δικαιοσύνης, του Κώστα Τσιάρα στο Δικαιοσύνης και του Χάρη Θεοχάρη στο Τουρισμού, το οποίο - κατά τα λεγόμενά της – αρνήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να επαναφέρει το καταργημένο επί ΣΥΡΙΖΑ χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Ενέργειας, επιλέγοντας έναν τεχνοκράτη των Βρυξελλών, τον Γεράσιμο Θωμά, με πενταετή θητεία στη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αυτή τη θέση.

Στο κυβερνητικό σχήμα ξεχωρίζουν δύο πρόσωπα της αγοράς, ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και ο Κώστας Φραγκογιάννης. Ο πρώτος αρμόδιος πλέον για την ψηφιακή στρατηγική στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν μέχρι πρόσφατα ο περιφερειακός διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, ενώ ο δεύτερος υπεύθυνος για την οικονομική διπλωματία στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

Η Πειραιώς στο Μαξίμου

Με βάση τις περιγραφές στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, η λειτουργία του Μαξίμου – ακόμα και αν μετακομίσει ως ομάδα στον 5ο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών - αλλάζει και μετατρέπεται σε «διευθυντήριο» με εποπτικό ρόλο στη λειτουργία της κυβέρνησης. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Στέλιος Πέτσας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών αλλά παραμένει στη στενή ομάδα συνεργατών του προέδρου, εμφανίζονται με αυξημένο και κρίσιμο ρόλο. Όχι μόνο στην παραγωγή άμεσου έργου, όπως εμφανίζονται ως σήμερα, αλλά και στην αποφυγή, την πρόληψη ή και την καταστολή δυσλειτουργιών, διαφωνιών και ενδοκυβερνητικών επεισοδίων.

Αυτονόητη επιλογή και εκ των πραγμάτων κρίσιμη, η ανάληψη καθηκόντων διευθυντή Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού από τον Κωνσταντίνο Ζούλα. Αποτελεί επίσης άλλη μία προσωπική επιλογή διεύρυνσης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε διαπιστευτήρια στην κρίσιμη περίοδο της προετοιμασίας, αναμέτρησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά επανόδου της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή