Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έχουν μία επιλογή: Να δώσουν μία δεύτερη θητεία στον Αλέξη Τσίπρα ή να στηρίξουν τον Κυρικάο Μητσοτάκη, γράφει ο Φερντινάντο Τζουλιάνο στο Bloomberg.
O αρθογράφος αναφέρει ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη Μητσοτάκη και πιθανόν αυτοδυναμία και σημειώνει ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών χάρη σε ένα μανιφέστο για χαμηλούς φόρους και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Εάν τα κάνει πράξη, τότε η Ελλάδα έχει μία καλή ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της ξανά» αναφέρει.
Όπως λέει ο κ. Τσίπρας επανέφερε τη χώρα στην ανάπτυξη, αλλά αφού πρώτα εγκατέλειψε τις αρχικές του δεσμεύσεις «και έριξε την οικονομία σε μία οδυνηρή και αχρείαστη ύφεση, από την οποία μόλις ανέκαμψε».
Στα δημοσιονομικά έχουμε πρόοδο, την οποία ο Τσίπρας μπορεί να πιστωθεί σε έναν βαθμό σημειώνει. Το 2015, ύστερα από φιλόδοξες υποσχέσεις να αλλάξει τους όρους του μνημονίου, επέλεξε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, υπογράφοντας ένα πακέτο λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θυμίζει, τονίζοντας: «Εάν είχε επιλέξει να εγκαταλείψει την Ερυωζώνη, θα είχε ακολουθήσει μία οικονομική κατάρρευση». Αντ'αυτού «ο Τσίπρας εκδίωξε τους πιο ριζοσπαστικούς συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εξέταζε μυστικά τρόπους να αναπτύξει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών» γράφει ο Τζουλιάνο.
Ωστόσο το τίμημα ήταν και πάλι βαρύ, προσθέτει. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλλει capital controls και η οικονομία που ήταν σε τροχιά ανάκαμψης συρρικνώθηκε επί δύο διαδοχικά τρίμηνα.
Τώρα ο κ. Τσίπρας στηρίζει την προεκλογική εκστρατεία του σε ένα πρόγραμμα αναδιανομής, το οποίο πιστεύει ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με εκείνο της κεντροδεξιάς. «Τον Μάιο χρησιμοποιήσε μέρος του δημοσιονομικού χώρου για να δώσει στους συνταξιούχους ένα μπόνους και να χρηματοδοτήσει μειώσεις φόρων. Αλλά η υπομονή του εκλογικού σώματος έχει πια εξαντληθεί» τονίζει.
Σύμφωνα με τον αρθογράφος είτε συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε σχηματίσει συνασπισμό με το κεντρώο ΚΙ.ΝΑΛ., ο κ, Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη στήριξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές. «Θα πρέπει να προσπαθήσει να ανοίξει τα ολιγοπώλια στον ανταγωνισμό- κάτι που ο κ. Τσίπρας απέτυχε να κάνει, διευκολύνοντας έτσι τους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα» σημειώνει.
«Βεβαίως, υπάρχει κίνδυνος ότι και ο κ. Μητσοτάκης θα απογοητεύσει το εκλογικό σώμα και τους επενδυτές» προειδοποιεί, προσθέτοντας πως αν και ο ίδιος θεωρείται εκσυγχρονιστής, πολλοί στο κόμμα του δεν είναι. Επιπλέόν μία ύφεση της Ευρωζώνης ή μία κρίση στην Ιταλία θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν τη χώρα.
«Αλλά ύστερα από τέσσερα χρόνια αθετημένων υποσχέσεων, οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να αλλάξουν σελίδα» καταλήγει.
naftemporiki.gr