Αντιπροσωπείες της αφγανικής κυβέρνησης και του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος των Ταλιμπάν θα συναντηθούν την Κυριακή στο Κατάρ για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, όπως γνωστοποίησαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Η Γερμανία, η οποία συνδιοργανώνει τις συνομιλίες με το Κατάρ, ανέφερε ότι οι Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν θα βρίσκονται εκεί απλώς ως «πρόσωπα» και ότι οι επαφές θα γίνουν μεταξύ «ίσων».
Μέχρι και σήμερα οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, που χαρακτηρίζουν μαριονέτα της Ουάσιγκτον. Μία προηγούμενη απόπειρα τα δύο μέρη να καθίσουν γύρω από το τραπέζι απέτυχε έπειτα από μια διαφωνία για το πόσοι και ποιοι θα συμμετείχαν.
Η Γερμανία, χώρα η οποία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στη διεθνή υποστήριξη της αφγανικής κυβέρνησης, και το Κατάρ, το οποίο διατηρεί επαφές με τους Ταλιμπάν, γνωστοποίησαν ότι έστειλαν προσκλήσεις για τον διάλογο στη Ντόχα την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα.
Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο Αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο οποίος διεξήγαγε πολλούς κύκλους συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, κυρίως στο Κατάρ, τόνισε ότι ο διάλογος είναι αναγκαία συνθήκη για να συναφθεί η όποια συμφωνία ειρήνης. «Η αποδοχή των μεν από τους δε, η αναζήτηση συναίνεσης και η αποδοχή της επίλυσης των πολιτικών διαφορών χωρίς βία, αυτά είναι που πρέπει να διδαχθούμε από την τραγωδία των τελευταίων 40 χρόνων», σημείωσε ο Χαλιλζάντ, αναφερόμενος στις συρράξεις που σπαράσσουν το Αφγανιστάν από τη σοβιετική επέμβαση το 1979.
Τη Δευτέρα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 άλλοι τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση καμικάζι και εισβολή ενόπλων σε κτήριο στο κέντρο της Καμπούλ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ενώ την επίθεση καταδίκασε και η προεδρία των ΗΠΑ. «Αυτή η αναίσχυντη επίθεση δείχνει την απόλυτη περιφρόνηση των Ταλιμπάν έναντι των Αφγανών συμπατριωτών τους, οι οποίοι έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.
Ο Τραμπ θέλει να διατηρήσει «ισχυρή» παρουσία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών
Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα ότι έχει σκοπό να διατηρήσει «πολύ ισχυρή» παρουσία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Αφγανιστάν και μετά τη αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας «Χάρβαρντ» για «τους τρομοκράτες».
«Είναι εργαστήριο για τρομοκράτες (...). Θα το αποκαλούσα το Χάρβαρντ για τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Θα ήθελα απλά να αποχωρήσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι απλούστατα μοιάζει να είναι εργαστήριο [παραγωγής] τρομοκρατών», συνέχισε, εκφράζοντας τον φόβο ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να δεχθούν νέες επιθέσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι όταν συζήτησε το θέμα της αποχώρησης των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του από την αφγανική επικράτεια, στρατηγοί επισήμαναν πως προτιμούν να πολεμούν με τρομοκράτες εκεί παρά να τους καταδιώκουν στις ΗΠΑ. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκέφτεσαι πάντα» είπε για να προσθέσει: «Θα αποχωρήσουμε, και θα αφήσουμε μια πολύ ισχυρή [παρουσία] των υπηρεσιών πληροφοριών».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να κλειστεί συμφωνία ειρήνης με τους Ταλιμπάν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, DPA