Το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης, σε ειδική εκδήλωση ενώπιον κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία πως συμπεριφέρονται σαν να έχουν τελειώσει οι εκλογές και υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο που έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα:
- «Ανασύνταξη της οικονομίας, ώστε να μην ξαναζήσουμε το φάσμα χρεοκοπίας του 2009 και να μην καταφύγουμε σε νέα μνημόνια με σκληρή λιτότητα, ύφεση και ανεργία.
- Αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, του ασφαλιστικού συστήματος, της μαζικής απασχόλησης. Να γίνει ξανά η Ελλάδα πρώτη επιλογή για τους νέους και να μπορεί να παρέχει με επάρκεια τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας στους πολίτες της.
- Ανταπόκριση στις απαιτήσεις των καιρών για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και αξιοποίηση των γεωπολιτικών ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή για την οικονομία, την χώρα και τον ελληνισμό».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα πολιτική η οποία έχει ως πρώτη μέριμνα την ανάκαμψη των επενδύσεων, της παραγωγής και της απασχόλησης. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα σταδιακής αποκατάστασης και βελτίωσης των χαμηλών και μικρομεσαίων εισοδημάτων, αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και αύξηση της απασχόλησης με σταθερές θέσεις εργασίας.
Κατά τη Φώφη Γεννηματά, η «λυδία λίθος» για τη νέα πορεία της χώρας είναι οι επενδύσεις. Όπως είπε, «μεγάλες εμβληματικές ξένες επενδύσεις, αλλά και πολλές επενδύσεις από ελληνικές επιχειρήσεις με εθνικό στόχο, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (με όρους αγοραστικής δύναμης) να φθάσει σε 5 χρόνια από το 67% σήμερα, στο 80% τουλάχιστον του μέσου κοινοτικού όρου. Κι αυτό απαιτεί νέες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ, δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, βιομηχανία, τουρισμός, ενέργεια, τρόφιμα να αποτελέσουν τα μέτωπα εξωστρέφειας και ανάπτυξης που θα βγάλουν οριστικά την οικονομία από την κρίση».
Η ίδια επισήμανε πως «δεν είναι νοητή ποτέ ξανά κρατικοδίαιτη επιχειρηματική δραστηριότητα που επιβιώνει παρασιτικά, καλλιεργώντας προνομιακές σχέσεις με το πολιτικό μας σύστημα». Όπως σημείωσε, «έχουμε διδαχθεί από την κρίση. Έχουμε διδαχθεί και από τα δικά μας λάθη και παραλείψεις. Είναι ώρα για επιχειρηματική δραστηριότητα υγιή, εξωστρεφή, καινοτόμα, ανταγωνιστική στις προκλήσεις των διεθνών αγορών».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες, θέτοντας τρεις προϋποθέσεις γι' αυτό:
- «Πολιτική σταθερότητα που θα εκφράζεται με την αναγκαία εθνική συνεννόηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα δίκαιο αναλογικότερο σύστημα που δίνει βιώσιμες κυβερνήσεις.
- Ένα αξιόπιστο σχέδιο με ελληνική ιδιοκτησία για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω μας ότι καθηλώνει τη χώρα. Πρόκειται για σχέδιο που οδηγεί στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ώστε να διεκδικήσουμε άμεσα από τους εταίρους μας την αλλαγή των δεσμεύσεων, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ.
- Να πάρουμε ξανά τον έλεγχο του Υπερταμείου μετατρέποντάς το σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας. Να λειτουργήσει όχι ως μηχανισμός υποθήκης στους πιστωτές, αλλά στα πρότυπα των κρατικών ταμείων κυρίαρχων χωρών που επενδύουν για το δημόσιο συμφέρον, προικίζουν το ασφαλιστικό σύστημα για το μέλλον και χρηματοδοτούν επενδυτικές πρωτοβουλίες στους τομείς της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής».
«Δυστυχώς και οι δύο καταστροφικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα - στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα και Υπερταμείο - δεν απασχολούν ως φαίνεται τον κ. Μητσοτάκη. Καμία σχετική αναφορά δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Κάτι ψέλλισε μόνο για τα υπερπλεονάσματα του κ. Τσίπρα, δηλαδή για τα πέραν του 3,5%. Αλλά αναρωτιέμαι πού θα βρεθεί αλλιώς ο δημοσιονομικός χώρος και για αυτή ακόμη την απαραίτητη μείωση των φόρων» ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τις 12+1 βασικές δεσμεύσεις του ΚΙΝΑΛ για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις:
«1. Νέα ποιότητα διακυβέρνησης
2. Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια με κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των ολυμπιακών αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
3. Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
4. Μείωση των φόρων. Σταθερό φορολογικό Σύστημα το οποίο περιλαμβάνει: μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες (του υψηλού συντελεστή από το 24% στο 22%, του χαμηλού από το 13% στο 11%), μείωση του φόρου για τους αγρότες στο 13%, ακατάσχετο και αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις. Ακόμη κατάθεση πρότασης νόμου που θα αναγνωρίζει έμπρακτα τη ζημιά που έπληξε το διαθέσιμο εισόδημά των μικρομολογιούχων και θα την αποκαθιστά με αναδρομική διάταξη που θα συνδυάζει φορολογικές ρυθμίσεις και επιστροφές της εισφοράς αλληλεγγύης.
5. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο.
6. Ριζική αλλαγή του "ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου" που οδηγεί σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του, τη δικαιοσύνη, την ανταποδοτικότητα των εισφορών.
7. Νέο πλαίσιο για την ψηφιακή εποχή.
8. Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς ξεπερασμένους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
9. Αποκατάσταση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την οικονομία. Αλλαγή του αποικιακού χαρακτήρα νόμου που ουσιαστικά παρέδωσε δέσμιο το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα στην τρόικα και το αποξένωσε από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής, κατάργηση του ΤΧΣ ώστε να απλοποιηθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό το συνολικό πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.
10. Στήριξη επιχειρήσεων και αγροτών
11. Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την ενέργεια. Λύση που βασίζεται, στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός/στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-ιδιωτών/ και νέες επενδύσεις στην ενέργεια.
12. Εκσυγχρονισμός Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστηρίου και 12+1 Δράσεις για την κλιματική Αλλαγή».
Για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανισότητες, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης κι εκσυγχρονισμού του κοινωνικού κράτους, λέγοντας πως «καμία προσπάθεια στην οικονομία δεν θα τελεσφορήσει, αν η κοινωνία, οι απλοί πολίτες δεν αισθανθούν ότι θα ωφεληθούν και αυτοί από τη συμμετοχή τους. Στόχος μας η σταδιακή αποκατάσταση των εισοδημάτων με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συγκεκριμένες ομάδες» είπε.
Ταυτόχρονα, οριοθέτησε και το πλαίσιο προτάσεων του ΚΙΝΑΛ:
- «Για τα νοικοκυριά: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
- Για τους συνταξιούχους: Νέο ΕΚΑΣ. Κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και κατώτερο εισόδημα τα 700 ευρώ για το ζευγάρι.
- Για τους αδύναμους: Αξιοπρεπές Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και μέτρα ένταξης των φτωχών και κοινωνικά ασθενέστερων.
- Επέκταση των ανοικτών Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων και αναβάθμιση της Βοήθειας στο Σπίτι.
- Ο συντελεστής φορολογίας για άτομα με αναπηρία άνω του 67% μειώνεται κατά 5 μονάδες σε σχέση με τον ισχύοντα.
- Για τον κόσμο της εργασίας: Αύξηση του κατώτερου μισθού και προσδιορισμός του από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της ΕΓΣΣΕ, υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας από κοινοτικούς πόρους, και δυνατότητα μετατροπής του σε επίδομα εργασίας.
- Γα τα νέα ζευγάρια: 200 ευρώ τον μήνα επί 3 χρόνια για κάθε νέο παιδί που γεννιέται (ανεξάρτητα από το οικογενειακό επίδομα), κάλυψη όλων των παιδιών από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
- Αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
- Ενιαίο καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- Κέντρα Υγείας σε όλους τους δήμους και ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες.
- Στήριξη δημόσιων νοσοκομείων, πρόσληψη γιατρών-νοσηλευτών.
- Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων».
Κλείνοντας την παρουσίαση του οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει εγγύηση απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη κυριαρχία της Ν.Δ. κι απέναντι σε έναν ανεύθυνο κι αχαλίνωτο ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνει εγγύηση για την ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Πίστη στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, στα εθνικά θέματα. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ισχυρή φωνή στον κόσμο της εργασίας, των επιχειρήσεων, της επιστήμης, των αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων.
Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος. Η λογική επιστρέφει στη χώρα, στις 7 Ιουλίου με τη ψήφο των πολιτών» κατέληξε η κ. Γεννηματά.