Για «σημαντικές κινήσεις» του το τελευταίο διάστημα που αφενός ρυθμίζουν το τοπίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα και αφετέρου συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με έμφαση στη συνεχή φροντίδα και κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των χρηστών ναρκωτικών κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την 26η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των κοινωνιών σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάχρησης ναρκωτικών.
Μεταξύ αυτών, όπως σημειώνει, περιλαμβάνονται:
- Εκδόθηκε στις 21.6.2019 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2463/Β΄/21-06-2019) για τον καθορισμό των βασικών αρχών και προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων (συμβουλευτικής, σωματικής αποτοξίνωσης, θεραπείας εσωτερικής παραμονής και εξωτερικής παρακολούθησης, και κοινωνικής επανένταξης) του άρθρου 58 του ν. 4139/2013. Με αυτή την απόφαση ρυθμίζεται για πρώτη φορά το πλαίσιο λειτουργίας των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, ορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης και κυρώσεις για όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν την ακολουθούν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εφαρμόζεται μετά από σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) και βάζει τέλος στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης μιας ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας από ιδιώτες που εφαρμόζουν μεθόδους αμφίβολες και έναντι υψηλών αμοιβών.
- Εκδόθηκε στις 11.6.2019 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2266/Β΄/11-06-2019) για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ). Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας ΧΕΧ ως ένα επιπλέον εργαλείο πολιτικής μείωσης της βλάβης που απευθύνεται σε ενεργούς χρήστες ναρκωτικών, σε άτομα δηλαδή που αποτελούν την πιο περιθωριοποιημένη ομάδα χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών.
- Θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 4600/19 (Α 43) οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης (ΚΟΙΣΕΝ) ειδικά για απεξαρτημένους, κατά το αντίστοιχο πρότυπο των Κοινωνικών Συνεταιρισμών για τους ψυχικά ασθενείς. Οι ΚΟΙΣΕΝ αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εργασιακής αποκατάστασης των πρώην εξαρτημένων ατόμων με απώτερο στόχο τον αποστιγματισμό και την κοινωνική ένταξη.
- Εκπονήθηκε από το υπουργείο Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων που αποτελείται από μια σειρά αλληλοενισχυόμενων πολιτικών Μείωσης της Ζήτησης ψυχοδραστικών ουσιών και άλλων συμπεριφορών που περιλαμβάνουν την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την κοινωνική ένταξη. Η στρατηγική περιλαμβάνει μέτρα (νομοθετικές ρυθμίσεις) και εργαλεία (χρηματοδότηση) που έχουν ήδη εξασφαλιστεί.
Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι «τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ή/και αναπτύσσουν άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές έχουν δικαίωμα στη φροντίδα από υπηρεσίες που αναπτύσσονται με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και διασφαλίζουν την καθολική πρόσβαση για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην χώρα, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς».