Στη Διαύγεια αναρτήθηκε (ΑΔΑ 6Λ4Ο4653Π8-59Ν) η εγκύκλιος που αφορά στη συνεργασία της Δασικής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Την υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Σωκράτης Φάμελλος, και, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι αποτέλεσμα: α) της υπογραφής στις 2 Μαΐου 2019 της ΚΥΑ για τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών, η οποία εκκρεμούσε εδώ και περίπου 20 χρόνια, β) της πρώτης σύσκεψης που έγινε στο ΥΠΕΝ υπό την προεδρία του Σ. Φάμελλου, παρουσία των δύο υπηρεσιών, όπου συζητήθηκαν ο τρόπος έκδοσης και το περιεχόμενο των εφαρμοστικών εγκυκλίων και γ) των συσκέψεων που έγιναν μεταξύ των αρμόδιων τμημάτων της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να καθοριστεί πλήρως το περιεχόμενο αυτό.
Η εγκύκλιος απευθύνεται σε όλες τις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας, αλλά και στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, και καθορίζει τη συμβολή των δασικών υπηρεσιών στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο των ήδη θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων τους, οι οποίες δεν ανατρέπονται από την ΚΥΑ.
Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ποιο θεωρείται κρίσιμο περιστατικό για να κριθεί η επιτόπια συμμετοχή ή όχι της Δασικής Υπηρεσίας στην καταστολή της πυρκαγιάς. Με βάση και την πρόταση της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, η κρισιμότητα ενός περιστατικού συνδέεται με το μέγεθος της απειλούμενης έκτασης και τον κίνδυνο που παρουσιάζεται για το φυσικό περιβάλλον, τον δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων όπου λαμβάνει χώρα, καθώς και τον δείκτη επικινδυνότητας της συγκεκριμένης μέρας κατά την οποία αυτό εκδηλώνεται.
Σε περιπτώσεις που η πυρκαγιά λαμβάνει διαστάσεις, εμφανίζει κίνδυνο επέκτασης και δυσμενούς εξέλιξής της, η τοπική Δασική Υπηρεσία ενημερώνεται και κινητοποιείται περαιτέρω και από τον εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ που υπηρετεί στο ΕΣΚΕ/ΣΚΕΔ, κλιμακώνοντας την παρουσία της και με ανώτερα στελέχη της, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας στην πυρκαγιά και να δοθούν στον επικεφαλής του συμβάντος οι απαιτούμενες πληροφορίες.
Η συνδρομή του δασικού υπαλλήλου έχει επικουρικό χαρακτήρα στον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής, για να σχηματίσει αυτός όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα του δασικού χώρου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Αν του ζητηθεί, προτείνει θέσεις διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών.
Τέλος, επισημαίνεται ότι για τον σχηματισμό μιας καταρχήν εικόνας τού εν εξελίξει περιστατικού, οι δασικοί υπάλληλοι μπορούν να αξιοποιούν επιπλέον αξιόπιστες και διαθέσιμες πηγές άντλησης πληροφοριών, όπως από τους υπαλλήλους των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, από τους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, καθώς και από τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών και των κυνηγετικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, όλα αυτά «ισχυροποιούν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», κάτι που θα ενισχυθεί επιπλέον και τις επόμενες μέρες, όταν και θα εκδοθεί η αντίστοιχη εγκύκλιος από το Πυροσβεστικό Σώμα που θα καθορίζει τις ενέργειες που οι περιφερειακές πυροσβεστικές υπηρεσίες θα πρέπει να εκτελούν στο πλαίσιο της ΚΥΑ συνεργασίας των δύο υπηρεσιών.