Κ. Μητσοτάκης: «Ναι» σε ντιμπέιτ, αλλά με όλους τους αρχηγούς

Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 23:24
UPD:23:25
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

«Nαι» σε ντιμπέιτ, αλλά με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών. Δεν είμαστε μια Προεδρική Δημοκρατία στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε συνέντευξή του στον «KΡHTH TV».

«Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα ντιμπέιτ με όλους τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί αυτό το ντιμπέιτ. Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που έχουν όντως να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, έχουμε δώσει ημερομηνίες που είμαστε διαθέσιμοι. Προσβλέπω σε αυτό το ντιμπέιτ και πιστεύω ότι τελικά θα γίνει… Έχω κάνει με τον κ. Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Εγώ πρέπει να εξηγήσω και να πείσω τους πολίτες γιατί το σχέδιό μας είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και βέβαια να τους πείσω ότι διαθέτω τις δυνάμεις και τα στελέχη, αλλά και την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία αυτό το σχέδιο να το εφαρμόσω. Καλό είναι να γίνει και το ντιμπέιτ. Χρήσιμο είναι, αλλά δεν είναι καθοριστικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Τις προσωπικές επιθέσεις τις επέλεξε συστηματικά ο αντίπαλός μου»

Όσον αφορά τις προσωπικές επιθέσεις, ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε: «την πόλωση, την όξυνση και τις προσωπικές επιθέσεις δεν τις επέλεξα ποτέ. Ο αντίπαλός μου τις επέλεξε συστηματικά εδώ και 3,5 χρόνια, από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια και αυτή η αντιμετώπιση στο πρόσωπό μου, νομίζω με μια αλαζονεία και με μια συχνά υπεροψία, εμένα προσωπικά δεν με επηρεάζει, αλλά σίγουρα δεν βγήκε σε καλό στον κ. Τσίπρα, διότι το αποτέλεσμα των εκλογών άλλα πράγματα έδειξε». Συμπλήρωσε πως «αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή -και αυτή είναι η δική μου δουλειά- είναι να συνομιλώ με την κοινωνία και χρησιμοποιώ όλα τα μέσα για να συνομιλήσω μαζί της: τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τις απευθείας επαφές με τους πολίτες. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι και την τελευταία μέρα, μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ στις 5 Ιουλίου που μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε πολιτική παρουσία. Θα αγωνίζομαι να πείσω και τους καχύποπτους συμπολίτες μας, και αυτούς που δεν μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές ότι αξίζουμε και ότι αξίζω προσωπικά μια ευκαιρία να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Το να κυβερνήσει κανείς τη χώρα είναι το μέσο για να κάνει τις ζωές των πολιτών καλύτερες».

«Το κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχει υπουργούς αναπληρωτές»

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως εάν εκλεγεί πρωθυπουργός η κυβέρνηση του θα αποτελείται από «ένα σχήμα αποτελεσματικό με ένα ισχυρό κέντρο στο Μαξίμου το οποίο θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο με συγκεκριμένους στόχους και με ξεκάθαρη λογοδοσία από υπουργούς. «Έχω μιλήσει για ένα σχήμα το οποίο με μια εξαίρεση δεν θα έχει υπουργούς αναπληρωτές, θα έχει υπουργούς και υφυπουργούς. Θα είναι ένα σχήμα το οποίο δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό διότι χρειαζόμαστε ανθρώπους σήμερα να κάνουμε τη δουλειά. Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των υπουργών, είναι η ποιότητα των υπουργών».

«Το νομοθετικό έργο για τον πρώτο χρόνο έχει σχεδιαστεί»

Το νομοθετικό έργο για τον πρώτο χρόνο έχει σχεδιαστεί, τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης. «Υπάρχουν νομοσχέδια τα οποία είναι ήδη έτοιμα και τα οποία θα παραδοθούν στους υπουργούς για να βάλουν τις τελικές πινελιές. Το κυβερνητικό έργο του πρώτου έτους είναι απολύτως προδιαγεγραμμένο και δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία εβδομάδα κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι. Δεν πρόκειται να διακόψουμε, ούτε πρόκειται να πάμε σε θερινά τμήματα διότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να προτείνουμε στη Βουλή και να ψηφίσουμε το καινούργιο μας φορολογικό νομοσχέδιο» είπε μεταξύ άλλων.

«Ακόμη και αυτοδύναμος, θα αναζητήσω ευρύτερες συνεννοήσεις»

Ακόμη και εάν είναι αυτοδύναμος, υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης, θα αναζητήσει «ευρύτερες συνεννοήσεις στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών» και συμπλήρωσε: «Καινούργιος εκλογικός νόμος, αλλαγή του Συντάγματος όπου κάποια άρθρα ενδεχομένως να πρέπει ν' αλλάξουν με αυξημένη πλειοψηφία, νόμος για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. Αυτό χρειάζεται 200 ψήφους βάσει του Συντάγματος για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Θα αναζητήσουμε, λοιπόν, ευρύτερες συναινέσεις, όχι στον σχηματισμό της κυβέρνησης. Θέλω να είμαι σαφής. Η κυβέρνηση, εφόσον είμαστε αυτοδύναμοι, θα ορκιστεί εντός τριών ημερών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υποχρέωσή μου να αναζητήσω ευρύτερες συγκλίσεις. Πιστεύω ότι θα βρω πρόσφορο έδαφος και για σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης. Θα είμαι πάντα ανοιχτός να διερευνώ τη δυνατότητα αυξημένων πλειοψηφιών στη Βουλή, αλλά και αυξημένων πλειοψηφιών στην κοινωνία. Διότι δεν αρκεί μόνο η Βουλή να υποστηρίζει τα νομοσχέδιά μας».

«Κόκκινες γραμμές για θέματα ενδεχόμενων κυβερνητικών συνεργασιών»

Ξεκαθάρισε επίσης ότι έχει κόκκινες γραμμές για θέματα ενδεχόμενων κυβερνητικών συνεργασιών λέγοντας: «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και ιδεολογικές κόκκινες γραμμές και πολιτικές κόκκινες γραμμές. Και γι' αυτό και διεκδικώ την αυτοδυναμία. Γιατί μόνο μία ισχυρή εντολή μπορεί να επιτρέψει στη χώρα με αυτοπεποίθηση να φύγει μπροστά την επόμενη ημέρα. Δείτε τι γίνεται και στις αγορές, είμαι ο τελευταίος που θα τις "θεοποιήσει", εντός εισαγωγικών, γιατί ξέρω ότι είναι πολύ ευμετάβλητες. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές αποδέχονται την προοπτική ισχυρής εκλογικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με ικανοποίηση. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η ικανοποίηση των αγορών. Με ενδιαφέρει το γεγονός ότι αυτό αντανακλάται στο μειωμένο κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε πιο φθηνά δανεικά την επόμενη ημέρα για τον Έλληνα πολίτη και σε πιο φθηνά δανεικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. 'Αρα αυτό το ζήτημα του πώς βλέπουν και οι αγορές την εκλογική μας, πιθανή κατ' αυτούς, εκλογική επικράτηση και την ισχυρή νίκη την οποία μπορούμε να πετύχουμε, είναι κάτι το οποίο το καταγράφω. Αλλά από εκεί και πέρα, βεβαίως και υπάρχουν κόκκινες γραμμές και υπάρχουν και κόμματα με τα οποία αποκλείεται ποτέ να συνεργαστούμε».

«Στη διπλωματία υπάρχουν πολλά όπλα στο τραπέζι»

Σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε πως «στη διπλωματία υπάρχουν πολλά όπλα στο τραπέζι. Οι κυρώσεις είναι ήδη ένα σημαντικό όπλο το οποίο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη φαρέτρα της. Η τουρκική οικονομία είναι σε εύθραυστο στάδιο αυτή τη στιγμή. Δεν αντέχει πολλές αναταράξεις και από ένα σημείο και πέρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι η δράση της Τουρκίας θα προκαλέσει αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλές φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ούτε εκτιμήσεις, ούτε υπερβολική ανησυχία, ούτε να φοβάται ο κόσμος αδικαιολόγητα. Η εξωτερική πολιτική θέλει συνέπεια και, όπου χρειάζεται, αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Και προσωπικά, αυτός θα είναι και ο δικός μου αγώνας την επόμενη μέρα στην Ευρώπη. Αλλά θα είναι και μία προσπάθεια να συζητήσω με ειλικρίνεια με την Τουρκία και με τον κ. Ερντογάν βάσει, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας οι οποίοι σίγουρα παραβιάζονται με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πιστεύω, όμως, ότι πάντα μία αλλαγή κυβέρνησης, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, είναι μία ευκαιρία για μία ειλικρινή επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό προϋποθέτει όμως, αυτή τη στιγμή, πρώτα από όλα, κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς της Τουρκίας, διότι η κλιμάκωση αυτή είναι προϊόν μίας τουρκικής επιθετικότητας η οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις». Σημείωσε πως είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις και να υπάρχουν συζητήσεις με την Τουρκία, ενώ ερωτηθείς για τα σενάρια να κάνει η Τουρκία κάποια κίνηση την ώρα που θα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας είπε: «Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτή είναι μία απάντηση -θέλω να είμαι απολύτως σαφής- την οποία πρέπει να δώσει όποιος είναι Έλληνας πρωθυπουργός. Και σίγουρα αυτή είναι και η απάντηση που σας δίνω σε περίπτωση που υπάρξει. Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει κάτι τέτοιο και δεν θέλω να υπάρχει και αυτή η αίσθηση της πρόσθετης ανησυχίας, αλλά δουλειά μας είναι πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο. Και θα είμαστε».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή