Το μήνυμα πως ήρθε η ώρα η Ε.Ε. να βάλει τη σχέση της με την Τουρκία σε μια ρεαλιστική βάση και ότι αυτό θα είναι καλό και για τους δύο, έστειλε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όταν αντιβαίνονται, αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της ΕΕ και ενός κράτους-μέλους της, θα πρέπει να εξετάζεται η λήψη αντίμετρων, και υπάρχει μια μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων, προέταξε ο κ. Κουμουτσάκος κατά τη διάρκεια απολογισμού της θητείας του ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.
Ωστόσο, εκτίμησε πως η σημερινή και αυριανή σύνοδος κορυφής της ΕΕ δεν θα υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα και προσέθεσε: «Επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί για ακόμη μια φορά να μιλήσει για διπλωματικό θρίαμβο, αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι η Επιτροπή θα εξετάσει μέτρα προκειμένου να τα εισηγηθεί και αν αποφασίσει το Συμβούλιο να τα εφαρμόσει».
Επίσης, έκανε λόγο για επιβεβαίωση της προσέγγισης της ΝΔ ως προς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, επισήμανε πως από τις 7 Μαίου η ΝΔ τοποθετήθηκε απέναντι στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η Τουρκία πλέον είναι εγκλωβισμένη σε μια πολιτική διαρκούς έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι ενώ θέλει να συμμετέχει στο ενεργειακό παιχνίδι δεν δέχεται τους κανόνες του.
Σημείωσε εξάλλου πως η ΝΔ βλέποντας την πορεία των πραγμάτων είχε πει ότι οι θετικές ως προς την κατηγορηματικότητά τους ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ για την καταδίκη αυτής της πρακτικής μπορεί να έφταναν σε ένα σημείο που να μην ήταν επαρκείς, γιατί δεν θα απέτρεπαν τα λόγια, όσα αυστηρά και αν ήταν, την Τουρκία από το να ασκήσει μια πολιτική που ήταν μονόδρομος.
«Η αξιολόγησή μας επιβεβαιώθηκε καθώς και η προτροπή μας τότε προς την ΕΕ, εφόσον χρειαστεί να εξετάσει και το ενδεχόμενο κυρώσεων και αντιμέτρων. Αυτές τις ημέρες που είχαμε ένα νέο βήμα στη σκάλα της πολιτικής έντασης, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει πέρα των λεκτικών αντιδράσεων σε συγκεκριμένα πραγματικά αντίμετρα» συμπλήρωσε.
Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε ακόμα γνωστό πως ο ίδιος είχε ενημερώσει, πριν από ενάμιση μήνα στη Νέα Υόρκη, τη βοηθό του γραμματέα του ΟΗΕ «για την ανησυχία μας» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είχαμε μια συζήτηση τριών τετάρτων που ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή και τι μπορεί αυτό να σήμαινε» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Υπήρξαμε αυστηροί, αλλά δεν υπήρξαμε ποτέ αποδομητικοί»
Εστιάζοντας στον απολογισμό του έργου του ως τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, εξέφρασε την ικανοποιήσή του από την αντιπολιτευτική στάση του κόμματός του στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Φροντίσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να μην μπλέξουμε, όσο ήταν δυνατόν, σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση. Υπήρξαν αντιπαραθέσεις, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασαν το όριο που επιβάλλεται ή που ενσωματώνεται στη δημοκρατική πολιτική σύγκρουση.
Υπάρχει ένα όριο σε αυτή τη σύγκρουση που ορίζεται από το εθνικό συμφέρον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε πεπεισμένος ότι η ΝΔ δεν υπερέβηκε ποτέ αυτό το όριο και υπογράμμισε: «Υπήρξαμε αυστηροί, αλλά δεν υπήρξαμε ποτέ αποδομητικοί όσον αφορά τις βασικές στρατηγικές επιλογές της χώρας που άλλωστε είναι δικές μας».
Εξήγησε πως οι βασικές κατευθηντήριες γραμμές εξωτερικής πολιτικής της χώρας ήταν δεδομένες, διαμορφώθηκαν στην πορεία του χρόνου από το 1974 και μετά και παρατήρησε ότι «σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι όχι μόνο διαχρονικές αλλά και διακομματικής αποδοχής, όπως η συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι καλές σχέσεις με τη Δύση και ταυτόχρονα μια εμπλουτισμένη εξωτερική πολιτική με άνοιγμα και σχέσεις με τις άλλες ισχυρές χώρες».
Διαπίστωσε επίσης πως πλέον το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει φτάσει σε ένα σημείο βαθιάς ωρίμασης: «Δεν αποτελούν οι βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας αντικείμενο στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης, και αυτό είναι θετικό».
«Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά πρέπει να στηρίζεται σε στέρεα πόδια»
Αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κουμουτσάκος ανέδειξε τη σημασία του διαλόγου. «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, θα επιδιώξουμε διάλογο από την πρώτη στιγμή, αλλά αυτός ο διάλογος θα πρέπει να στηρίζεται σε στερεά πόδια και όχι σε πήλινα, να μην είναι ένας διάλογος εντυπώσεων, να μην είναι κακά προετοιμασμένος, να μην γίνεται σε ένα δηλητηριασμένο περιβάλλον συνεχούς παραβατικότητας και προκλητικότητας» ανέφερε ειδικότερα.
Στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Είχε γίνει μια λάθος εκτίμηση από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης όσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πώς φερόταν η Τουρκία. Εντοπίσαμε την κριτική μας στη φράση: η νευρικότητα της Τουρκίας.
Ήταν η θεμελιώδης αντίληψη αυτής της κυβέρνησης για το τι συνέβαινε στην Τουρκία» υποστήριξε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως «το να αποδίδεις νευρικότητα στην Τουρκία είναι σαν να της δίνεις ένα άλλοθι ότι αυτό τώρα συμβαίνει και θα περιμένεις απλώς να περάσει» και επισήμανε πως «εδώ δεν είχαμε να κάνουμε με μια νευρικότητα, αλλά με συνειδητή στρατηγική επιδίωξη, και το ότι φτάσαμε σήμερα εδώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη την ανάγνωση».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως εκείνη η ανάγνωση οδήγησε, τα τέσσερα χρόνια που περάσανε, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια εκτόξευση, ποιοτική και ποσοτική, της παραβατικής συμπεριφοράς και της προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή βαλκανική γειτονιά»
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουμουτσάκος και στη θέση της ΝΔ όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. «Δεν αλλάζει η βασική στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας να έχει ευρωπαϊκά Βαλκάνια στη γειτονιά της, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της περιοχής, αλλά αυτό προϋποθέτει τη συμμόρφωσή τους στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα» διαμήνυσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Ξεκάθαρισε ωστόσο πως κάθε περίπτωση κρίνεται με τα δικά της κριτήρια και ότι δεν υπάρχουν ζευγάρια διεύρυνσης. Οι περιπτώσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ίδιες, συμπίπτουν χρονικά αλλά έχουν άλλα χαρακτηριστικά, αποσαφήνισε περαιτέρω.
«Η ΕΕ χρειάζεται επισκευές, όχι όμως κατεδάφιση»
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την περίοδο που ξεκινά διότι, όπως σημείωσε, έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους ότι «η ΕΕ χρειάζεται επισκευές και μάλιστα επιεγόντως, όχι όμως κατεδάφιση, όπως ήθελαν οι ευρωφοβικές δυνάμεις, οι ακραία και βαθιά εθνικιστικές που διεκδίκησαν ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα».
Ευτυχώς, διαπίστωσε, οι Ευρωπαίοι για μια ακόμη φορά μπροστά στον κίνδυνο αυτό συσπεριώθηκαν, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές ήταν μεγάλη και απετράπη μια κατάληξη των νομοθετικών διαδικασιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις δυνάμεις που θέλουν όχι να επισκευάσουν αλλά να κατεδεφίσουν την Ευρώπη.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, παρατήρησε πως η ΝΔ έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο. «Είμαστε το πιο ισχυρό σε εθνικό επίπεδο κόμμα της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας. Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα είμαστε και το μόνο κόμμα του ΕΛΚ στο οποίο όταν θα γίνονται οι Σύνοδοι Κορυφής θα παρίσταται αρχηγός και πρωθυπουργός μαζί.
Ετσι αντιμετωπίζεται και η ΝΔ στο πλαίσιο του ΕΛΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ γρήγορα ο επικεφαλής της ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έγινε αντίπροεδρος του ΕΛΚ» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία αυτή, ο τομέαρχης της ΝΔ τόνισε πως «τώρα που έχουμε αυτή την ενισχυμένη θέση μέσα στους πολιτικούς συσχετισμούς του ΕΛΚ, είναι η ώρα και η Ελλαδα να παίξει ένα ρόλο συμμετέχοντας, με ιδέες, με προτάσεις, όχι ως παρατηρητής».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ