Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αλλάξει το διακύβευμα των εκλογών, που είναι το αν θα πάρει ή όχι αυτοδυναμία η Ν.Δ. και όχι ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, συνιστά πλέον καθημερινό θέμα συζήτησης στην Κουμουνδούρου.
«Δεν ''σπάει'' το κλίμα υπέρ της Ν.Δ.», «είμαστε κομπάρσος στις εκλογές» είναι οι κουβέντες που ακούγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν κρύβουν την ανησυχία τους, ενώ η νέα ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα (Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης και Ξενογιαννακοπούλου), μαζί με την υπόλοιπη σύνθεση του «πρωινού καφέ» (Σκουρλέτης, Παππάς, Βούτσης κ.α.) προσπαθούν να βρουν λύσεις.
Το επιχείρημα περί «στημένων δημοσκοπήσεων» πλέον δεν ευσταθεί. Άλλωστε οι δύο νέες εταιρείες που ενημερώνουν πλέον την Κουμουνδούρου για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης δεν παρουσιάζουν τα πράγματα διαφορετικά, όπως γινόταν πριν από τις ευρωεκλογές. Επιπλέον, προβληματίζει τους επιτελείς της Κουμουνδούρου το γεγονός ότι τόσο από τις τηλεθεάσεις, όσο και από τις μετρήσεις που ακολουθούν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται πως υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη για το τι θα πει ο πρωθυπουργός, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
Στις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου ανησυχία στην Κουμουνδούρου προκαλεί και το γεγονός ότι οι «προειδοποιήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ για το «κρυφό πρόγραμμα» της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, μείωσης μισθών και συντάξεων, δεν περνούν στους πολλούς. Ούτε όμως και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναμιλήσουν στην ελληνική κοινή γνώμη για «κακούς δανειστές».
«Οι πολίτες συμπεριφέρονται σαν να έχουν αποφασίσει, σαν να ήθελαν οι εκλογές να γίνουν… χθες», λέει στην «Ν» κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανώς προβληματισμένος για τη συνέχεια.
Ο πήχης της αυτοδυναμίας
Πεσμένο ηθικό και απροθυμία να δώσουν μάχη προκαλούν στον κομματικό μηχανισμό και το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ οι προβλέψεις των δημοσκοπικών εταιρειών ότι η Ν.Δ. έχει πολλές πιθανότητες να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις.
Μετά τις χθεσινές δημοσκοπήσεις σε ΣΚΑΪ (Pulse) και STAR (MRB), όπου στα σενάρια με αναγωγή επί των εγκύρων η Ν.Δ. συγκεντρώνει από 151-156 βουλευτές (ανάλογα αν η Βουλή είναι εξακομματική ή επτακομματική), στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι μια διαφορά κοντά σε αυτήν των ευρωεκλογών -δηλαδή να μην ανοίξει και άλλο η ψαλίδα- και μια «ισχνή» αυτοδυναμία της Ν.Δ., κάτω από 155 βουλευτές. Εκτιμούν ότι αν συμβεί αυτό, τότε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές και δεν θα έχει τον χρόνο και το περιθώριο να πραγματοποιήσει δυναμικό ξεκίνημα.
Επιπλέον, πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κορυφαία και αναγνωρίσιμα στελέχη είναι αναγκασμένα -λόγω της μείωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στο μισό στην επόμενη Βουλή, αν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις και είναι δεύτερο κόμμα- να δώσουν τον προσωπικό αγώνα για την εκλογή τους κόντρα στους συντρόφους τους ή κόντρα σε στελέχη προερχόμενα από άλλα κόμματα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη μεγάλη μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Η ενίσχυση της πόλωσης και η μείωση της αποχής -στις ευρωεκλογές καταγράφηκε στο 44% η αποχή και στο 56% η συμμετοχή, τώρα στόχος είναι η συμμετοχή να ανέβει στο 63% με 65%- αποτελεί επίσης δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μεν ένας δρόμος που έχει για να αυξήσει το ποσοστό του, καθώς ο άλλος είναι να πάρει ψηφοφόρους κυρίως από το Κίνημα Αλλαγής και τη ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη. Αυξημένη πόλωση και μεγαλύτερη συμμετοχή, όμως, σημαίνει και ενίσχυση της Ν.Δ.