Οι «Legends 2004» ξετύλιξαν τον μίτο των αναμνήσεων

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 22:51
UPD:22:53
INTIME SPORTS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Δεκαπέντε χρόνια πίσω γύρισαν σήμερα (12/06) οι «Legends 2004» και θυμήθηκαν τον άθλο της Πορτογαλίας.

Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια, η «γαλανόλευκη» νικούσε την Πορτογαλία, φαβορί για τον τίτλο του Euro που φιλοξενούσε, με 2-1 στο «Ντραγκάο». Επιτυχία-σταθμός, που αποτέλεσε την απαρχή μίας απρόσμενης για τον περισσότερο κόσμο, πορείας, που κορυφώθηκε με την κατάκτηση του τίτλου!

Οι πρωταγωνιστές εκείνης της νίκης βρέθηκαν απόψε μαζί και ξαναθυμήθηκαν τις μοναδικές στιγμές. Οι σκόρερ των δύο γκολ, Γιώργος Καραγκούνης,  Άγγελος Μπασινάς και ο Κώστας Κατσουράνης, ξετύλιξαν το μίτο των αναμνήσεων σε μια εκδήλωση για τον Τύπο και το κοινό, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μαζί τους κι άλλος ένας εμβληματικός αρχηγός, και μετέπειτα ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής μπάσκετ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που επίσης είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, ως παίκτης το 1987 και ως προπονητής της «γαλανόλευκης», το 2005.

«Η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό , 15 χρόνια μετά, είναι όλη αυτή  γιορτή που υπήρχε στη διαδρομή με το λεωφορεία ως το γήπεδο, όλος αυτός ο κόσμος που μας χαιρετούσε», θυμήθηκε ο Καραγκούνης. Όσο για το τι σκέφτεται ξαναβλέποντας το γκολ στο 0-1; «Η φάση ήταν ακριβώς όπως την περίμενα, βλέποντας τον Φερνάντο Κόουτο να κάνει βήματα πίσω. Το γκολ διπλασίασε το άγχος των Πορτογάλων κι έδωσε φτερά σε εμάς, παρότι ο Ρεχάγκελ φώναζε συνεχώς να ηρεμήσουμε, Τους βάλαμε πολύ πίεση». 

Από την πλευρά του, ο Μπασινάς μοιράστηκε τις σκέψεις που έκανε πριν χτυπήσει το πέναλτι για το 0-2, με μια άψογη εκτέλεση. «Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι η μπάλα θα έπρεπε να μπει στα δίχτυα. Είχαμε την ψυχολογία με το μέρος μα, κι εκείνο ήταν που μέτρησε τελικά. Πάντα επέλεγα το πλαϊνό δίχτυ, παρότι είναι ρίσκο γιατί η μπάλα μπορεί να φύγει εύκολα άουτ. Όλα όμως είναι ζήτημα προπόνηση». «Δεν τον φοβόμουν, πίστευα ότι η μπάλα θα καταλήξει στα δίχτυα», πρόσθεσε ο Καραγκούνης. «Και με την Γιουβέντους και με την Μπαρτσελόνα, στο Τσάμπιονς Λιγκ, είχε χτυπήσει κρίσιμα πέναλτι».

Ο Κατσουράνης είχε μπει αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, αντικαθιστώντας τον Καραγκούνη που έπαιζε με υπέρμετρο ενθουσιασμό και είχε ήδη δεχτεί την κίτρινη κάρτα του Κολίνα. «Περάσανε 10 λεπτά, έγινε το πέναλτι και βρεθήκανε στο 2-0. Μετά ο Σκολάρι έβαλε δεύτερο σέντερ φορ και τότε βρήκα ρόλο στο γήπεδο, όταν ο Ρεχάγκελ μου είπε ΄΄πάρτον εσύ΄΄. Μέχρι τότε απλώς περιφερόμουν. Με την εξέλιξη του παιχνιδιού, ακόμη και ο πάγκος είχε αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση», θυμήθηκε. Και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι οι Πορτογάλοι δεν μας είχαν υπολογίσει καθόλου, δεν μας ήξεραν, δεν είχαν ασχοληθεί καν μαζί μας». Για να υπερθεματίσει ο Καραγκούνης: «Δεν μας ξεχνούν ποτέ, το βιώνω κάθε φορά που πηγαίνω στην Πορτογαλία».

Άπαντες οι παριστάμενοι, βεβαίως, εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του Ότο Ρεχάγκελ, που είχε δημιουργήσει εκείνη την εξαιρετική ομάδα. «Άλλαξε την Ιστορία της Εθνικής, αλλά τον άφησαν να το κάνει», είπε με νόημα ο Μπασινάς. «Πίστεψε σε αυτούς τους παίκτες, δούλεψε μαζί τους και τα αποτελέσματα τα είδε όλος ο κόσμος. Η Εθνική πρέπει να επιστρέψει στο στιλ που είχε επί Ρεχάγκελ και Σάντος». 

«Ήταν σοφός σε πολλά πράγματα που μας έλεγε και κατάφερε να λειτουργεί η Εθνική όπως μιας ομάδα, ένας σύλλογος», υπογράμμισε ο Καραγκούνης και θυμήθηκε τι τους είχε πει ο Γερμανός για την πρεμιέρα με την Πορτογαλία: «Εσείς βρίσκεστε εδώ τερματίζοντας πρώτοι σε έναν όμιλο με την Ισπανία, η Πορτογαλία επειδή είναι διοργανώτρια!».

Από τις αναφορές των παλαίμαχων άσων δεν έλειψε το σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Εθνική ομάδα. «Από τη στιγμή που έχουμε ακόμη μία ευκαιρία, θα τη διεκδικήσουμε» είπε ο Μπασινάς, εννοώντας το παιχνίδι του Σεπτεμβρίου με τη Φινλανδία. «Το πρόβλημα δεν είναι η κριτική. Να δούμε πρώτα και μετά μιλάμε», πρόσθεσε. 

Ο Κατσουράνης, από την πλευρά του, τόνισε: «Πρέπει να υπάρχουν κανόνες και τους κανόνες τους βάζει ο προπονητής. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μετά το παιχνίδι στη Βοσνία που είχαμε χάσει 0-3, μπήκε ο Σάντος στα αποδυτήρια και μας είπε ΄΄δηλώσεις θα κάνουν μόνο εγώ, ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης΄΄». Για να βάλει τον επίλογο ο Καραγκούνης: «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης εδώ και 15 χρόνια και δεν έχει προπονητικό κέντρο. Εκεί σταματά κάθε συζήτηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις