Μία αναδρομή στη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε μία αναπάντεχη νίκη το 2015 υποσχόμενος ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα και θα βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη, εάν οι πιστωτές προβάλουν αντιρρήσεις, επιχειρούν σε σημερινό άρθρο τους οι «Financial Times» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες της μεσαίας τάξης κουράστηκαν πια με αυτή την κυβέρνηση.
«Εφόσον οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν σωστές, η εξουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία θα φθάσει στο πρόωρο τέλος της, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα χάσει στις εκλογές τον επόμενο μήνα», αναφέρουν οι «Financial Times», σχολιάζοντας ότι οι ελπίδες του Πρωθυπουργού να παραμείνει έως τον Οκτώβριο και να γίνει ο πρώτος Έλληνας ηγέτης ο οποίος εξαντλεί την τετραετία τα τελευταία 20 χρόνια ναυαγούν.
«Ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας αποδείχτηκε ένας δαιμόνιος πραγματιστής, αποσύροντας την εκρηκτική ρητορική του σε διάστημα λίγων μηνών», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα και σημειώνει ότι η μεσαία τάξη χτυπήθηκε πολύ από τη μεγάλη αύξηση της φορολογίας.
«Ανέτρεψε ένα δημοψήφισμα με το οποίο οι ψηφοφόροι στήριξαν τη σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη, απέρριψε την πρόταση του αντικομφορμιστή υπουργού Οικονομικών του Γιάνη Βαροφάκη για επιστροφή στη δραχμή και αφοσιώθηκε στην επιβολή των σκληρών οικονομικών μέτρων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ», εξηγούν οι «Financial Times».
Στο άρθρο γίνεται ειδική μνεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία «ο 44χρονος πρωθυπουργός κέρδισε διεθνείς επαίνους».
Στα αρνητικά της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, περιλαμβάνεται επίσης η αποτυχία του να καταπολεμήσει τη διαπλοκή, με αποτέλεσμα μία μεγάλη μερίδα του κόσμου να αισθάνεται ότι επί των ημερών του τίποτα δεν άλλαξε επί της ουσίας.
Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται μείωση της φορολογίας και εξάλειψη των μακροχρόνιων γραφειοκρατικών εμποδίων στις επενδύσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης, γιος πρώην κεντροδεξιού πρωθυπουργού, είναι ένας σχετικά άπειρος ηγέτης, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013-’14 με οδηγία από τους πιστωτές της Ελλάδας για μείωση 15.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα», επισημαίνει η εφημερίδα.
«Με βάση αυτόν τον ρόλο του δαιμονοποιήθηκε από την αριστερά ως νεοφιλελεύθερος που θα απολύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και θα μειώσει τις δαπάνες για την Υγεία», καταλήγει το άρθρο.
naftemporiki.gr