Σε διάψευση δημοσιευμάτων περί παραβιάσεων ασφάλειας επικοινωνιών, προέβη το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ¶μυνας.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται απόρρητα έγγραφα του ΓΕΕΘΑ, προκύπτει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν εντοπίσει υποκλοπές στις συνομιλίες μέσω κινητών από τον Οκτώβριο του 2005, κατά τη διάρκεια της τακτικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων».
Όπως όμως, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της άσκησης το Σεπτέμβριο του 2005, δεν διαπιστώθηκε υποκλοπή συνομιλιών μεταξύ ασκουμένων.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις -τονίζεται- λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επικοινωνιών και τη διασφάλιση του Εθνικού απορρήτου. Το ΓΕΕΘΑ, σε διαρκή βάση, εκδίδει κατευθυντήριες διαταγές, οι οποίες στοχεύουν, πλην των άλλων και στην πρόληψη παραβάσεων ασφαλείας ασυρμάτων και ενσυρμάτων επικοινωνιών, η οποία επιβάλλεται να γίνεται και να συνεχίζεται, προκειμένου να διασφαλισθούν οι στρατιωτικές πληροφορίες. Οπως συμπληρώνει το ΓΓΕΘΑ, οι ενέργειες αυτές έχουν συντείνει στη δραστική μείωση των παραβάσεων ασφαλείας επικοινωνιών τα τελευταία έτη.
Επιπλέον, σημειώνεται πως η ενημέρωση του προσωπικού για τέτοιου είδους κινδύνους επιβάλλει την παροχή οδηγιών και εντολών με έγγραφα χαμηλής διαβαθμίσεως (Αδιαβάθμητα-Εμπιστευτικά), ώστε να παρέχεται η δυνατότητα πληροφορήσεως όλου του προσωπικού.
Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει το ΓΕΕΘΑ, μετά από κάθε άσκηση και στο πλαίσιο της αναλύσεώς της, καταγράφονται οι διαπιστωθείσες παρατηρήσεις και αναλαμβάνονται διορθωτικές ενέργειες. Υπό το πνεύμα αυτό, εκδίδονται κατευθυντήριες εντολές προκειμένου να τηρούνται απόλυτα οι προβλεπόμενες διατάξεις ασφαλείας και κανονισμοί ασφαλείας επικοινωνιών. Διευκρινίζεται ότι ο όρος «παράβαση ασφαλείας επικοινωνιών» αφορά στο σύνολο των εν χρήσει ασυρμάτων και ενσυρμάτων δικτύων επικοινωνιών.
Εξάλλου, ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στις παραμεθόριες περιοχές, όπως είναι ευνόητο υπάρχει επικάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας των συνορευουσών χωρών και συνεπώς ο κίνδυνος διαρροής πληροφοριών είναι αυξημένος, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ και προσθέτει:
«Η απενεργοποίηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας προ της εισόδου σε ευαίσθητους χώρους, αποτελεί πάγια τακτική, η οποία ακολουθείται τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλες τις συμμαχικές χώρες».