Ε.Ε.: Δημοσίευση ενός εκατ. θέσεων εργασίας στο Διαδίκτυο

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2006 13:26
A- A A+

Περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε. θα δημοσιευτούν σήμερα στο νέο δικτυακό τόπο αναζήτησης εργασίας http://europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=en , που αρχίζει να λειτουργεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Κινητικότητας των Εργαζομένων.

Την έναρξη της λειτουργίας του δικτυακού τόπου και των εργασιών του Έτους θα κηρύξουν από κοινού ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο Επίτροπος Vladimír Špidla και ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών και Εργασίας Martin Bartenstein στη διάσκεψη με τίτλο «Κινητικότητα των εργαζομένων: δικαίωμα, επιλογή ή ευκαιρία;» που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Στόχος του Έτους είναι η ευαισθητοποίηση και η βελτίωση της κατανόησης των ωφελημάτων που προκύπτουν από την εργασία σε άλλη χώρα ή/και από την αλλαγή επαγγέλματος, καθώς και η προβολή του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους στη μετακίνησή τους.

Μόνον το 2% περίπου των Ευρωπαίων ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ από τη χώρα καταγωγής τους, ποσοστό που παραμένει σχεδόν αμετάβλητο τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτός αυτού, οι Ευρωπαίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό και στην ίδια θέση εργασίας. Η μέση διάρκεια παραμονής σε θέση εργασίας είναι 10,6 έτη στην ΕΕ – στις ΗΠΑ είναι 6,5 έτη. Στην προσπάθεια της ΕΕ για περισσότερη «Ανάπτυξη και Απασχόληση», η βοήθεια που δίνεται στους εργαζομένους για να μετακινηθούν σε άλλες χώρες/κλάδους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού προσφέρει στους εργαζομένους νέες δεξιότητες και εμπειρίες, από τις οποίες επωφελούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργοδότες τους στη σημερινή παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Vladimír Špidla, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, υπογράμμισε τον λόγο για τον οποίο η κινητικότητα είναι σημαντική, λέγοντας τα εξής: «Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Πρέπει να το ασκούμε όσο πληρέστερα γίνεται. Μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για μάθηση, εργασία και επανακατάρτιση. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από νέες δεξιότητες και η Ευρώπη έχει ανάγκη από εργαζομένους με ικανότητα προσαρμογής. Επομένως, η Ευρώπη χρειάζεται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.».

Κατά τη σημερινή διάσκεψη θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου δικτυακού τόπου του EURES για κενές θέσεις εργασίας, μέσω του οποίου θα δημοσιευτούν περίπου ένα εκατομμύριο προσφερόμενες θέσεις στην ΕΕ σε 28 χώρες ολόκληρης της Ευρώπης. Σε αυτό τον δικτυακό τόπο θα εμφανίζονται όλες οι θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης σε όλη την ΕΕ αλλά και πέραν αυτής, ενώ θα υπάρχει και ένα δίκτυο 700 συμβούλων που θα παρέχει βοήθεια στους διακινούμενους εργαζομένους.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, την οποία θα παρακολουθήσουν περίπου 450 αντιπρόσωποι, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, θα αναλυθεί επίσης ο ρόλος της κινητικότητας στην επίτευξη περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας αλλά και στην ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ θα αναζητηθούν και τρόποι για να καλλιεργηθεί μια νοοτροπία κινητικότητας.

Ο προϋπολογισμός ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για το Έτος θα διατεθεί σε έργα ευαισθητοποίησης στην κινητικότητα και σε μεγάλες εκδηλώσεις, όπως η διάσκεψη για την κινητικότητα τον Ιούνιο στη Βιέννη και το «Ευρωπαϊκό Σαλόνι Απασχόλησης» τον Σεπτέμβριο – στο πλαίσιο του οποίου θα διοργανωθούν σαλόνια απασχόλησης σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές πόλεις. Τα έργα περιλαμβάνουν «βραδιές κινητικότητας» σε ευρωπαϊκό τηλεοπτικό σταθμό και στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2006, διαφημιστική εκστρατεία στις εφημερίδες Metro σε όλα τα ευρωπαϊκά μετρό, νέες ταινίες που προβάλλουν την αξία της κινητικότητας και ένα ιστολόγιο στον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Έτους Κινητικότητας των Εργαζομένων.

Έχουν σχεδιαστεί αρκετές μελέτες για την εκτίμηση του αντίκτυπου της κινητικότητας και τη βελτίωση των στατιστικών δεδομένων. Θα απονεμηθεί ευρωπαϊκό βραβείο στον οργανισμό που θα έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην κινητικότητα των εργαζομένων.

Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι η κινητικότητα μπορεί να βελτιώσει τις επαγγελματικές προοπτικές. Τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ενώ το 59% των ατόμων που αναζήτησαν εργασία έξω από την περιοχή καταγωγής τους βρήκαν μια θέση απασχόλησης εντός 1 έτους, το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που δεν μετακινήθηκαν ήταν μόλις 35%.

Αν και η κινητικότητα παραμένει περιορισμένη, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για μετακινήσεις είναι μεγάλο. Το δίκτυο πληροφόρησης EuropeDirect, η υπηρεσία που απαντά σε κάθε ερώτημα σχετικά με την ΕΕ σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ (στον τηλεφωνικό αριθμό 00800 6 7 8 9 10 11), αναφέρει ότι περίπου το 25% των ερωτημάτων που δέχεται αφορούν την κινητικότητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή