Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχοντας ηττηθεί εμφατικά στο μέτωπο του Brexit, θέλει πριν από αποχωρήσει από τον θώκο της να αφήσει πίσω της μία «νίκη», ένα θετικό κληροδότημα για το οποίο θα την θυμούνται. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, σπεύδει να την προειδοποιήσει πως τα σχέδιά της είναι εξαιρετικά δαπανηρά.
Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με τους Financial Times σχεδιάζει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τον μηδενισμό των ρυπογόνων εκπομπών στη χώρα έως το 2050. Και αυτό, όπως σχολιάζουν στενοί συνεργάτες της, θα είναι «μία από τις πιο σημαντικές κληρονομιές της». Σε επιστολή του ο Χάμοντ σπεύδει να προειδοποιήσει ότι ίσως δεν είναι έτσι. Υπολογίζει ότι η επίτευξη του στόχου στοιχίζει περισσότερο από 1 τρισ. βρετανικές λίρες και κατά συνέπεια θα σημάνει πολύ λιγότερα χρήματα για σχολεία, νοσοκομεία και ασφάλεια.
Η Μέι μπορεί ωστόσο να βρει υποστηρικτές στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η δήλωση του σκιώδη υπουργού Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακντόνελ, είναι ενδεικτική: «Είμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο κλίμα και ο Φίλιπ Χάμοντ προφανώς αδυνατεί να το καταλάβει» είπε.
«Οι Τόρις έχουν ήδη αργήσει υπερβολικά να υιοθετήσουν την πρόταση που πρώτοι κατέθεσαν οι Εργατικοί και τώρα ο υπουργός Οικονομικών έρχεται να ορθώσει νέα εμπόδια σε αυτήν και να μπλοκάρει τη δράση, που απεγνωσμένα έχουμε ανάγκη» συμπλήρωσε.
Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων επίσης σχολιάζουν πως όταν υπολογίζει κανείς το κόστος για στροφή στην πράσινη ενέργεια και τεχνολογία και μηδενισμό των ρύπων, θα πρέπει επίσης να υπολογίζει το κόστος- οικονομικό και σε ζωές- που φέρει η απουσία της όποιας δράσης. Αυτό, όπως τονίζουν, θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσιο.
naftemporiki.gr