Νέα στοιχεία για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών προέκυψαν κατά την ακρόαση του Προέδρου και των μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σύμφωνα με το μέλος της ΑΔΑΕ Ιάκωβο Βενιέρη, στις 25 Ιανουαρίου 2005, η Vodafone ενημέρωσε την Ericsson για τα προβλήματα που είχε η συνεργαζόμενη Q-Telecom, με την αποστολή SMS.
Ο κ. Βενιέρης, καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε επίσης σε πληροφορίες της ΑΔΑΕ ότι η αναβάθμιση των συστημάτων στα 1.500 κέντρα της Vodafone άρχισε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2005, ενώ το Μάρτιο του ιδίου έτους δεν είχαν αναβαθμιστεί επτά κέντρα, εκ των οποίων, τα δύο κέντρα (Κηφισού και Παιανίας) στα οποία είχε εισέλθει το «παρείσακτο λογισμικό».
Οπως διευκρίνισαν τα μέλη της ΑΔΑΕ, η εισαγωγή «αντιδότου» από την Ericsson, αλλά και η αναβάθμιση του λογισμικού των συστημάτων της Vodafone σήμανε και την εξαφάνιση του «κοριού».
Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η Αρχή θα είναι έτοιμη μέσα σε 10-15 ημέρες να καταθέσει ένα υπόμνημα για την υπόθεση, εάν λάβει τα στοιχεία που έχει ζητήσει από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Σημείωσε ότιυπάρχουν ευρήματα, ωστόσο δεν μπορεί να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις προκειμένου να μην ακυρωθούν τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει έως τώρα.
Επανέλαβε, πάντως, ότι η Vodafone όφειλε να ενημερώσει την Αρχή, όπως και όλοι όσοι γνωρίζουν σχετικές υποθέσεις. Εάν είχαμε ειδοποιηθεί εγκαίρως, θα είχαμε κάνει έλεγχο και θα είχαμε καταλήξει σε πόρισμα, είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος.
Αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε για την υπόθεση, καλέσαμε τον κ. Κορωνιά και μας είπε ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας, πήρε εντολή να μην κοινοποιήσει οτιδήποτε, χωρίς μάλιστα να μας πει από ποιον, είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος.
Στη θέση του, θα είχα ενημερώσει την ΑΔΑΕ και την κυβέρνηση και θα έλεγα να κάνουμε πλασματικά τηλεφωνήματα για να εντοπίσουμε τους δράστες.
Εξάλλου, ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε ότι Δούρειος Ιππος των υποκλοπών υπήρξε το υποσύστημα των «νομίμων συνακροάσεων».
Επισήμανε μάλιστα ότι το υποσύστημα αυτό τοποθετήθηκε από τις εταιρείες λογισμικού το 2003, αλλά -με βάση τα λεγόμενα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας- ήταν κλειδωμένο και ότι για να «εγκατασταθεί» έπρεπε να πληρωθούν ποσά που έφταναν το ένα με ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.
Απαντώντας στον τέως πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για το εάν η υπόθεση ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, ο κ. Λαμπρινόπουλος είπε ότι αυτή η ερώτηση έχει απάντηση που δεν θέλει να δώσει.
Ο κ. Βενιέρης ανέφερε, εξάλλου, ότι στην περίπτωση που οι δέκτες (κινητά-σκιές) των υποκλοπών δεν μετακινούντο, η ΑΔΑΕ θα μπορούσε να τους εντοπίσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΑΔΑΕ αναζητά το προφίλ του κατασκευαστή του «κοριού» και συγκεκριμένα το ποιες γνώσεις απαιτήθηκαν για να κατασκευαστεί το παρείσακτο λογισμικό.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, θέμα ακρόασης του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Γιώργου Κορωνιά και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου έθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ