Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για μία ακόμη φορά το Χαρτούμ, με τις δυνάμεις του στρατού να απομακρύνουν διά της βίας τον καταυλισμό των διαδηλωτών.
Το κίνημα διαμαρτυρίας του Σουδάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε πολιτική επαφή με το Στρατιωτικό Συμβούλιο πολιτικής μετάβασης, το οποίο κατηγορεί ότι διέλυσε βιαίως την καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, προκαλώντας τον θάνατο 13 ανθρώπων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο από την πλευρά του αρνείται ότι διέλυσε την εστία της καθιστικής διαμαρτυρίας.
Οι διαδηλωτές απαιτούν από το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες ώστε να εξασφαλιστεί η «δημοκρατική μετάβαση», μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ την 11η Απριλίου, έπειτα από έναν λαϊκό ξεσηκωμό χωρίς προηγούμενο.
«Ακούω πυροβολισμούς και βλέπω στήλες καπνού να υψώνονται από την περιοχή της καθιστικής διαμαρτυρίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.
Άλλος κάτοικος ανέφερε ότι ένστολοι αστυνομικοί αποπειρώνται να διώξουν τους διαδηλωτές από δρόμο κοντά στον χώρο όπου γίνεται η καθιστική διαμαρτυρία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση προς την στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν να επιτρέψει τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να φροντίσει για την ταχεία μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική ηγεσία.
«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης, περιλαμβανομένων των σημερινών επιθέσεων κατά διαδηλωτών και απευθύνουμε έκκληση προς το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο να ενεργήσει με υπευθυνότητα και να σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP