Κινδυνεύουν οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής που βγαίνουν στον δρόμο φορώντας κιπά; Αυτό επισημαίνει ο Φέλιξ Κλάιν, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Ο Φέλιξ Κλάιν προχώρησε μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, καθώς συνέστησε στους ενδιαφερόμενους «να μην κυκλοφορούν παντού στη Γερμανία με το κιπά», το παραδοσιακό κάλυμμα της κεφαλής για τους άνδρες.
Η προειδοποίηση φαίνεται να έχει έρεισμα στην εγκληματολογική στατιστική, η οποία για το 2018 καταγράφει 1.799 αδικήματα με αντισημιτικό υπόβαθρο, μία αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2017. Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης διαβλέπει μία γενικότερη "εκτράχυνση των ηθών", η οποία ουσιαστικά προετοιμάζει το έδαφος για να εκδηλωθεί η επιθετικότητα απέναντι σε ανθρώπους με εβραϊκή καταγωγή. Σε όλα αυτά, υποστηρίζει, συμβάλλει ο επιθετικός λόγος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η αμφισβήτηση όσον αφορά τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου προκάλεσαν αίσθηση ακόμη και στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος της χώρας Ρόιβεν Ρίβλιν κάνει λόγο για μία συνθηκολόγηση μπροστά στον αντισημιτισμό και υποστηρίζει ότι για μία ακόμη φορά οι Εβραίοι δεν αισθάνονται ασφαλείς στη Γερμανία. Τη δική του άποψη εκφράζει ο Ζίγκμουντ Κένιγκσμπεργκ, εντεταλμένος της εβραϊκής κοινότητας του Βερολίνου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε καμία "συνθηκολόγηση", αλλά από την άλλη πλευρά το "καμπανάκι" του κυβερνητικού αξιωματούχου Φέλιξ Κλάιν θα μπορούσε και θα όφειλε να είναι πιο ηχηρό.
Ζητείται ουσιαστική παρέμβαση κατά του αντισημιτισμού
«Αντιλαμβάνομαι τι θέλει να πει ο Κλάιν», λέει ο εντεταλμένος της εβραϊκής κοινότητας. «Θα περίμενα όμως να προσθέσει και κάτι άλλο: πως θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε όλοι οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής, παντού στη Γερμανία, να μπορούν να βγαίνουν στον δρόμο με κιπά χωρίς να φοβούνται. Αυτό θα ήταν και μία ουσιαστική εξαγγελία για την πάταξη του αντισημιτισμού». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ δηλώνει ότι «ήδη πριν από δύο χρόνια είχε επισημάνει το πρόβλημα" και χαιρετίζει το γεγονός ότι "συζητείται τώρα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».
Ο εντεταλμένος της εβραϊκής κοινότητας του Βερολίνου Ζίγκμουντ Κένιγκσμπεργκ φαίνεται να διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τη δήλωση Κλάιν, αλλά αφήνει και ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον: «Η μόνη μου ελπίδα μετά από αυτή τη δήλωση είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καμπανάκι, ως προειδοποίηση για την κοινωνία μας. Όπως ήδη έχουν επισημάνει ο υπ. Εσωτερικών της Βαυαρίας, αλλά και ο ομοσπονδιακός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, όλοι οι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής πρέπει να είναι ελεύθεροι να φορούν το κιπά…», υπενθυμίζει.
Στο Βερολίνο η επόμενη κίνηση;
«Το κράτος πρέπει να εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία για όλους», δηλώνει στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η θρηκευτική ελευθερία προστατεύει την εμφάνιση με κιπά ή και με άλλα "θρησκευτικά σύμβολα". Για τον Ζίγκμουντ Κένιγκσμπεργκ «ένα είναι βέβαιο: δεν πρόκειται να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό εν μία νυκτί. Αλλά μία ανοιχτή συζήτηση, η οποία τουλάχιστον αναγνωρίζει το πρόβλημα του αντισημιτισμού, ήδη μας βοηθάει. Γιατί στο παρελθόν κάποιοι προτιμούσαν να αποσιωπήσουν το πρόβλημα...»