Επιστολή Καλογήρου στον Μητσοτάκη - Ζητεί συναίνεση για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Πηγές ΠτΔ: Καμία παρέμβαση στο θέμα
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019 13:37
UPD:14:22
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, απευθύνοντας πρόσκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη η εκκρεμής διαδικασία επιλογής ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην επιστολή του ο κ. Καλογήρου σημειώνει αρχικά ότι «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής».

Ωστόσο «αντιλαμβανόμενος το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει» και επειδή θεωρεί «κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά 'δέσμευση' οποιασδήποτε κυβέρνησης» εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης «να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Αποκρούοντας στις επικρίσεις για την απόφαση του Πρωθυπουργού να ορίσει ως ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει «την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής» της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης:

«Προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, στις 3 Μαΐου 2019 κινήθηκε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να κενωθούν την 30η Ιουνίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έδωσε τη γνώμη της εντός του μήνα, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίσθηκαν οι προεπιλέγεντες, μέλη των Ανωτάτων Δικαστηρίων που κοσμούν την Δικαιοσύνη.

Μετά τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου 2019, δηλαδή σε χρόνο μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας επιλογής. Συνεπώς, η διαδικασία προεπιλογής ολοκληρώθηκε κατά το νόμο προ της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δε διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται άμεσα, προκειμένου να μην παραμείνουν κενές, κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του κόμματός σας εκφράστηκε η διαφωνία σας ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, με το σκεπτικό ότι η απόφαση για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων 'θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια'.

Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Με τιμή,

Μιχάλης Καλογήρου

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων»

Πηγές ΠτΔ: Καμία παρέμβαση στο θέμα της εκλογής ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά και διαφοροποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τη συζήτηση που ανέκυψε πολλοί ήταν εκείνοι που ανέδειξαν τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο ζήτημα δεδομένου ότι θα κληθεί – εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγή της διοίκησης του Αρείου Πάγου - να εγκρίνει ή μη με την υπογραφή του το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέψευσαν πάντως πληροφορίες περί παρέμβασης του κ. Παυλόπουλου, στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή