Μπορούν αλήθεια οι νέοι να πάνε τον κόσμο μπροστά, με τη δύναμη της τεχνολογίας; Θετική είναι σίγουρα η απάντηση, αρκεί να έχουν την απαραίτητη στήριξη και τα αναγκαία εφόδια. Και το ίδιο θετικά θα απαντούσαν αδιαμφισβήτητα και όσοι έχουν διακριθεί μέσα από το πρόγραμμα World of Difference, του Ιδρύματος Vodafone. Ένα πρόγραμμα, που μέσα από την πορεία των εννέα χρόνων του, έχει γίνει πλέον θεσμός, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες των νέων γι’ αυτή την αλλαγή που θα κάνει τη διαφορά στην κοινωνία.
Για να δούμε, όμως, τι ακριβώς είναι το World of Difference. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που υλοποιείται 9 χρόνια και δίνει τη δυνατότητα σε ευαισθητοποιημένους νέους, ηλικίας 18-35 ετών, να εργαστούν για 6 μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, ενώ παράλληλα το Ίδρυμα Vodafone καλύπτει πλήρως τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Ένα πρόγραμμα, που στηρίζει αφενός την κοινωνική απασχόληση νέων ανθρώπων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν μία άκρως παραγωγική και δημιουργική περίοδο στη ζωή τους και αφετέρου ενισχύει το έργο και τη βιωσιμότητα των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών στη χώρα μας, στηρίζοντας ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και καλύπτοντας επιτακτικές κοινωνικές ανάγκες. Παράλληλα, αναδεικνύει τη δύναμη της συλλογικής δράσης στην κοινωνία των πολιτών - γιατί πάντα το «μαζί» μπορεί να κάνει θαύματα - αλλά και τον ρόλο που υπηρετούν οι νέες τεχνολογίες.
Φέτος, άλλωστε, το World of Difference μπήκε σε μια νέα εποχή, θέτοντας την τεχνολογία στο επίκεντρο, καθώς οι νικητές ξεχώρισαν, όχι μόνο για το πάθος τους να υπηρετήσουν έναν κοινωνικό σκοπό, αλλά και για τις τεχνολογικές τους γνώσεις. Έτσι, μέσα από τη δημιουργία και την αξιοποίηση online ψηφιακών εργαλείων, social media καναλιών και εργαλείων προσομοίωσης, εργάζονται με στόχο την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την προστασία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη, την εξάλειψη στερεοτύπων & αποκλεισμών, την εξοικείωση με την αναπηρία, αλλά και την αντιμετώπιση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού, καθώς και τη διαχείριση αδέσποτων ζώων.
Η Αγγελίνα, η Αριστέα, η Δανάη, ο Δημήτρης, η Ειρήνη, η Ευδοκία, ο Ιορδάνης, η Νικόλ, ο Νίκος και ο Παρασκευάς είναι οι 10 φετινοί νικητές, παράδειγμα προς μίμηση για όλους, που δέχτηκαν τη στήριξη του Ιδρύματος Vodafone. Δέκα νέοι διαφορετικοί μεν, αλλά με κοινό όραμα το Connecting for Good, τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Vodafone που στην πράξη σημαίνει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών για το κοινό καλό, να αντικατοπτρίζεται στις δικές τους σκέψεις και τα δικά τους όνειρα! Ας τους γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα.
Η Αγγελίνα ασχολείται με τη διδασκαλία προγράμματος σπουδών γύρω από τον προγραμματισμό σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στη ΜΚΟ Social Hackers Academy, η Αριστέα εργάζεται στο βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία Labyrinth of Senses της KINITRO, η Δανάη στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία, όπου και έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος Εικονικό Μουσείο και Προσβασιμότητα και ο Δημήτρης στον οργανισμό Σε Αναμονή, όπου μέσω ειδικής mobile εφαρμογής, συμβάλλει στην ψηφιακή χαρτογράφηση επιχειρήσεων που παρέχουν, σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, προϊόντα και υπηρεσίες «σε αναμονή».
Την αλυσίδα κοινωνικής προσφοράς συνεχίζει η Ειρήνη, που απασχολείται στο Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, για την ανάπτυξη online εκπαιδευτικού προγράμματος καταπολέμησης κοινωνικών διακρίσεων και προστασίας των ζώων & του περιβάλλοντος, η Ευδοκία που εργάζεται στο Dogs’ Voice, για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας καταγραφής & διαχείρισης των αδέσποτων ζωών για τους Δήμους και ο Ιορδάνης που ασχολείται με την επαναχρησιμοποίηση & αναβάθμιση υπολογιστών στην Επανεκκίνησις, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη του τεχνολογικού αναλφαβητισμού στα σχολεία.
Το παζλ έρχεται να συμπληρώσει και η Νικόλ που εργάζεται στη ΜΚΟ Civil Act, για τη διαμόρφωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ψηφιακής εφαρμογής, στοχεύοντας στη δικτύωση και την εύρεση εργασίας στο οικοσύστημα των MKO της Ελλάδας, ο Νίκος που είναι υπεύθυνος του Προγράμματος Επιστήμης των Πολιτών «Σε ξενίζει…. Μοιράσου το μαζί μας», στην iSea, με στόχο την έρευνα αλλά και την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων και τέλος ο Παρασκευάς, που εργάζεται στο Κέντρο Νεότητας Ρομά Δενδροποτάμου - Φάρος του Κόσμου, ως Εκπαιδευτής / Διαχειριστής του Προγράμματος Ενάντια στη Σχολική Διαρροή.
«Είμαστε τόσο υπερήφανοι για όλους αυτούς τους νέους και για το σπουδαίο έργο, που με τόσο πάθος και αφοσίωση επιτελούν. Τα συναισθήματά μας έντονα, βλέποντας ένα πρόγραμμα, που έκανε τα πρώτα του βήματα το 2010, να συνεχίζει σταθερά να μετουσιώνει το όραμα νέων ανθρώπων σε πράξη, προσφέροντάς τους μια πολύτιμη εμπειρία ζωής. Στο Ίδρυμα Vodafone, αυτά τα 17 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, εργαζόμαστε καθημερινά για το κοινό καλό, με τη δύναμη της τεχνολογίας, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέρα με τη μέρα βρίσκουμε νέους συμμάχους σε αυτήν την προσπάθειά μας!» αναφέρει η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς, Vodafone Ελλάδας, σχετικά με το πρόγραμμα.
Άλλωστε, και τα ίδια τα αποτελέσματα του προγράμματος έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δυναμική του, με 73 ΜΚΟ σε όλη τη χώρα να έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα, 79 νέους να έχουν συμμετάσχει με ζήλο και πάθος για αλλαγή, αλλά και 250.000 επωφελούμενους μόνο τον τελευταίο χρόνο, που μόνο αμελητέα δεν μπορούν να θεωρηθούν. Κάθε άλλο, έρχονται για να αποδείξουν πως αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις ιδέες νέων ανθρώπων, τα αποτελέσματα μόνο αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μπορούν να είναι και το μέλλον ακόμα πιο συναρπαστικό!