Από την έντυπη έκδοση
Ενθαρρυμένος από την ήπια αντίδραση του διεθνούς παράγοντα απέναντι στις πειρατικές ενέργειές του επί της κυπριακής ΑΟΖ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι η υπόθεση της Ανατολικής Μεσογείου είναι θέμα των Κυπρίων, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι».
Δίνοντας το μέτρο των φιλοδοξιών του ο Ερντογάν διαμήνυσε: «Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Σύρων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων, ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων, ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται «να βάζει πλάτες εντός της Ε.Ε. για να διασφαλίσει ότι δεν θα αγγίξουν το τουρκικό κράτος τα όποια μέτρα επιδιωχθούν αναφορικά με την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ».
Διαβεβαιώσεις για κυρώσεις μόνο σε εταιρείες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το Λονδίνο επιδίδεται σε μια προσπάθεια εξάλειψης των όποιων συνεπειών, ούτως ώστε η Τουρκία να μην κληθεί να καταβάλει κόστος εντός της Ε.Ε., είτε σε πολιτικό είτε σε οικονομικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, πάντα κατά την κυπριακή εφημερίδα, το βρετανικό ΥΠΕΞ φέρεται να έχει καθησυχάσει την Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι τα όποια μέτρα ενδέχεται να επιδιωχθούν, σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ, δεν πρόκειται να αγγίξουν το τουρκικό κράτος. Άλλωστε, στην παρούσα φάση και με βάση το προηγούμενο της κλιμακωτής διαδικασίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, στο Ουκρανικό, θεωρείται πιθανότερο ότι τα μέτρα που θα επιδιωχθούν -και για τα οποία απαιτείται ομόφωνη απόφαση των «28»- θα επικεντρωθούν σε εμπλεκόμενες εταιρείες ή/και πρόσωπα που έχουν δραστηριοποιηθεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κοινοτική έκπληξη για τη βρετανική στάση
Κοινοτικοί κύκλοι εκφράζουν έκπληξη για τη σπουδή που επιδεικνύει το Φόρειν Όφις. Υποδεικνύουν ότι εν μέσω της αβεβαιότητας και του χάους που έχει προκληθεί στη Βρετανία με επίκεντρο το Brexit, το ΥΠΕΞ της χώρας βρίσκει χρόνο, αλλά και ενέργεια προκειμένου να ασχοληθεί τόσο έντονα με τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ακόμη και όταν η Άγκυρα εισβάλλει στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ε.Ε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους κοινοτικούς κύκλους, η τοποθέτηση Ντάνκαν ήταν αναμενόμενη! Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας έχει καταδείξει από την ανάληψη των καθηκόντων του ότι έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, ο Ιούνιος θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην κλιμακούμενη προσπάθεια της Λευκωσίας να θέσει την Άγκυρα ενώπιον ευρωπαϊκού κόστους για την εισβολή της στην ΑΟΖ.
«Να δράσουμε με αποφασιστικότητα»
Συναφώς παρατηρείται ότι η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτογραφία), υπό το φως της κατάφωρης παραβίασης από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην AOZ, δήλωσε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ότι «αυτή τη φορά πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα».
Είναι προφανές, σημειώνουν παράγοντες στις Βρυξέλλες, ότι η Ε.Ε. σε θεσμικό πλέον επίπεδο αναγνωρίζει ότι οι τουρκικές έκνομες ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση.