Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Έως και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980 το καναρίνι είχε ξεχωριστή θέση και αποστολή στην ιστορία της βρετανικής εξόρυξης. Οι ανθρακωρύχοι εμπιστεύονταν τη μύτη των συμπαθών πτηνών για τον εντοπισμό του θανατηφόρου μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων τοξικών αερίων. Όταν τα καναρίνια σιωπούσαν, καθώς η αναπνοή γινόταν δύσκολη, οι εργάτες ελάμβαναν το μήνυμα. Ο θάνατός τους, δε, ήταν σήμα για άμεση εκκένωση της στοάς.
Το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της Ευρώπης σήμερα είναι... η Ιταλία, σχολιάζει το Bloomberg (BBG), αναφέροντας ότι η νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων της εκπέμπει σήμα κινδύνου για ολόκληρη την Kοινότητα. Πρόκειται για ένα θορυβώδες καναρίνι, θα προσθέταμε εμείς, αφού όσο πιο δυνατά τιτιβίζουν οι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού τόσο περισσότερο φαίνεται να έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Η Ιταλία είναι ένα «ατύχημα, που περιμένουμε να συμβεί», προειδοποιεί ο αρθρογράφος του BBG.
Ακόμη και με δόσεις υπερβολής, οι ανησυχίες για την Ιταλία πρωταγωνιστούν αυτόν τον καιρό στον ξένο Τύπο και σε αυτό βέβαια έχει βάλει για τα καλά το χεράκι του ο Ματέο Σαλβίνι, που δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί. Όσοι όμως χτυπούν καμπανάκια για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, δεν ξεχνούν κι εμάς. Οι εξαγγελίες για παροχές και νέους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων σε αυτές ήταν αρκετές για να θυμηθούν τα ευρωπαϊκά μέσα το «ελληνικό πρόβλημα». Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την έξοδο από το μνημόνιο αρχίζουν οι ενδείξεις ότι η χώρα μπορεί να ξεστρατίσει, σχολιάζουν. Στο Eurogroup οι προεκλογικές υποσχέσεις Ιταλών και Ελλήνων βρήκαν μία ξεχωριστή θέση.
Το Euractiv παρατήρησε πως οι δύο χώρες είναι και πάλι στο ραντάρ του Eurogroup, θυμίζοντας τις δηλώσεις Σαλβίνι, που φέρνουν νέα σύννεφα στον ιταλικό ορίζοντα, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «ενέκρινε σειρά μέτρων που θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος».
Οι αξιωματούχοι κινήθηκαν απέναντι στους δύο ατίθασους του Νότου μεταξύ αυστηρών προειδοποιήσεων και «καλοπιάσματος». Θύμισαν σε κάθε περίπτωση και στις δύο κυβερνήσεις πως το να αποδειχθούν αξιόπιστες είναι προς το δικό τους συμφέρον και έδειξαν στην κατεύθυνση των αγορών, αλλά και της πραγματικής οικονομίας. Προς το παρόν, Αθήνα και Ρώμη κοιτούν αλλού: στην κάλπη. Λίγες ημέρες μένουν να δούμε τι έχει να τους πει και αυτή.