Από τα τελεσίγραφα στην πράξη περνάει το Ιράν ανακοινώνοντας και επισήμως σήμερα ότι αποσύρεται από ορισμένες δεσμεύεις του, όπως προβλέπονται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Έναν χρόνο μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και να γονατίσει την ιρανική οικονομία επιβάλλοντας εκ νέου κυρώσεις, το Ιράν ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Βρετανία για την απόφασή του, την οποία πραγματώνει από σήμερα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας στο πρακτορείο ISNA.
Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στο εξής το Ιράν δεν θα θέτει όρια στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος. Βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015, η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να παράγει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο έως 300 κιλά και βαρύ ύδωρ έως και 130 τόνους, ενώ μπορούσε να μεταφέρει στο εξωτερικό για αποθήκευση και πώληση τις υπερβάλλουσες ποσότητες.
Σε αυτό το στάδιο, το Ιράν δεν παρεκκλίνει πολύ από τους όρους της συμφωνίας. Έχει δώσει ωστόσο στις παγκόσμιες δυνάμεις διορία 60 ημερών προκειμένου να προστατεύσουν την ιρανική οικονομία.
Η κίνηση αυτή του Ιράν δεν φαίνεται αρχικά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, όμως έχει προειδοποιήσει ότι αν οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν προστατεύσουν την οικονομία του από τις αμερικανικές κυρώσεις σε διάστημα 60 ημερών, η Τεχεράνη θα αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε υψηλότερο βαθμό.
Μέχρι στιγμής, αν και απορρίπτει τα τελεσίγραφα, η Ε.Ε. εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στη διεθνή συμφωνία, καθώς και την επιθυμία ΗΠΑ και Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης επί του θέματος. Ομοίως, Κίνα και Ρωσία συνέστησαν σε όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση, αλλά έριξαν τις ευθύνες για την επιδείνωση του κλίματος ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters