Eυρωπαϊκοί δορυφόροι κατέγραψαν με λεπτομέρειες την απότομη αλλαγή στην συμπεριφορά ενός εκ των σημαντικότερων παγετώνων της Γροιλανδίας.
Οι παγετώνες είναι μεγάλες μάζες πάγου, συνήθως κινούμενες λόγω συμπίεσης του χιονιού. Σχηματίζονται σε περιοχές υπεραιωνόβιας παρουσίας χιονιού, όπου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης ή του υψομέτρου, όπου η ποσότητα του χιονιού που πέφτει είναι μεγαλύτερη της ποσότητας που λιώνει και εξατμίζεται.
Τη δεκαετία του 2000 ο Jakobshavn ήταν ο ταχύτερα κινούμενος παγετώνας στο νησί, ταξιδεύοντας 17 χιλιόμετρα ανά έτος. Καθώς έπεφτε στον ωεκανό, το μπροστινό του άκρο υποχωρούσε και αραίωνε, με αποτέλεσμα το ύψος του να μειώνεται έως και 20 μέτρα ετησίως.
Όλα αυτά έχουν πλέον αλλάξει. Ο Jakobshavn ταξιδεύει πολύ πιο αργά και ο κορμός του έχει αρχίσει ακόμη να πυκνώνει και να επιμηκύνεται.
«Πρόκειται για μία πλήρη μεταστροφή στην συμπεριφορά, που σίγουρα δεν ήταν αναμενόμενη» σχολίασε στο BBC, η Άννα Χοκγ, καθηγήτρια στο Leeds University και στο UK Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM). «Το ερώτημα είναι, τι θα συμβεί στο εξής; Έχουμε μία παύση ή μία πλήρη μετάλλαξη της δυναμικής;» συμπλήρωσε.
Ο παγετώντας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας. Είναι φημισμένος για την εκπληκτική παραγωγή παγόβουνων - κολοσσιαίων τμημάτων πάγου, που βυθίζονται και παρασύρονται από το φιόρδ έξω στον κόλπο Ντίσκο και μετά στον Βόρειο Ατλαντικό.
Πιθανότατα, ήταν ο Jakobshavn που δημιούργησε το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό, όπως επισημαίνει το BBC.
naftemporiki.gr