Οι προοπτικές στον τομέα της καλλιέργειας, της βιομηχανίας, αλλά και της ιατρικής από τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη παρουσιάζονται σήμερα στη Λάρισα, στο «1ο Φόρουμ για τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη», που διοργανώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε δήλωσή του σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία, ενώ τόνισε πως στον τομέα της κάνναβης «έχουμε πλεονέκτημα λόγω καιρικών, αλλά και κλιματολογικών συνθηκών». Αναφορικά με το επενδυτικό τοπίο που υπάρχει ήδη στον τομέα της κάνναβης, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί περίπου 60 φάκελοι που ζητούν την άδεια και υποστήριξε πως μέχρι το τέλος του μήνα περίπου 10 εταιρείες θα είναι αδειοδοτημένες. «Η κυβέρνηση είχε την τόλμη να το αγγίξει το θέμα αυτό και να προχωρήσει στην αδειοδότηση και ήδη έχουμε εξαιρετικά ενθαρρυντικά δείγματα. Ανοίγει μία πολύ μεγάλη προοπτική για επενδύσεις, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κυρίως για την παραγωγή προϊόντων που είναι περιζήτητα στην παγκόσμια αγορά» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, αναφερόμενος στο επενδυτικό περιβάλλον και το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 3.000» και πως «οι επενδύσεις αφορούν αυτή τη στιγμή μέχρι και 200 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης, τόνισε πως το νομικό περιβάλλον είναι πολύ θετικό για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της κάνναβης, λέγοντας ότι «η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στη νομοθεσία για την κάνναβη, γι' αυτό την καθιστά ελκυστική στις ξένες επενδύσεις».
Ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας, επισήμανε πως «καταφέραμε να κάνουμε έναν νόμο τόσο καλό, που είναι ανοιχτός στην αγορά, γι' αυτό κι έχουμε καταστήσει τη χώρα μας παγκόσμια δύναμη στο ζήτημα της κάνναβης». Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρανίκας είπε πως το φυτό της κάνναβης είναι παρεξηγημένο, τονίζοντας ότι «αυτό που μένει είναι να χτυπήσουμε τη δεισιδαιμονία». Όπως είπε, υπάρχουν άνθρωποι και φορείς που αντιμετωπίζουν την κάνναβη σαν ένα θηλαστικό που πετάει δηλητήριο, αλλά δεν είναι έτσι». «Είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγικές οι δυνάμεις που μπαίνουν για την παραγωγή της κάνναβης, είτε για τη βιομηχανική της, είτε για τη φαρμακευτική της ιδιότητα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης η φαρμακευτική για τους ασθενείς. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι έχουν σχέση με την κάνναβη ή θέλουν να αποκτήσουν μία σχέση με την κάνναβη γι' αυτούς τους λόγους» υποστήριξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ