Σύμβαση για την προμήθεια συσκευών AIS, παρελκόμενου εξοπλισμού και λογισμικού υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα, Διονύση Τεμπονέρα, και της εταιρείας «Adapti It A.E.».
Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας», στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α.) και θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι τον Ιούλιο του 2020.
Κατά την υλοποίηση του έργου θα εγκατασταθούν σύγχρονες συσκευές Αυτόματου Συστήματος Προσδιορισμού Ταυτότητας Πλοίων AIS σε 93 Λιμενικές Αρχές, που εκτείνονται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Με την ολοκλήρωση του έργου, ο σχεδιασμός του οποίου πραγματοποιήθηκε με βάση τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και κυρίως τη μορφολογία της ακτογραμμής, θα μεγιστοποιηθεί η παράκτια κάλυψη AIS του ελληνικού θαλάσσιου χώρου και θα δίνεται πλέον η δυνατότητα αποτελεσματικότερης καταγραφής της θέσης των πλοίων σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μέσω του εξειδικευμένου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής λογισμικού διαχείρισης που θα παρασχεθεί, όλες οι πληροφορίες που θα καταγράφονται από κάθε μεμονωμένη συσκευή AIS θα συγκεντρώνονται και θα αποθηκεύονται στο αρχηγείο του Σώματος, ώστε να αξιοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η λειτουργία του συστήματος AIS διέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση SOLAS και τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία, με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και την αποτελεσματικότερη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Διεθνώς η συμβολή του έχει αναγνωριστεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων.