Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον πρόεδρο του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, ο πρώην διοικητής των Αλβανών του Κοσόβου, Αγκίμ Τσέκου.
«Ο πρόεδρος αποφάσισε αυτό το διορισμό (στην κορυφή της κυβέρνησης)βάσει των συνταγματικών του προνομιών και σε συμφωνία με τα κυβερνητικά κόμματα: τη Δημοκρατική Ενωση του Κοσόβου και τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου», αναφέρει ανακοίνωση του κ. Σεϊντίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Πρίστινα.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος ανέθεσε στον Τσέκου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σε συμφωνία με τον κυβερνώντα συνασπισμό κομμάτων.
Το κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να επικυρώσει το διορισμό του Τσέκου στην πρωθυπουργία και να εγκρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί ημερομηνία σύγκλησης του σώματος.
Νωρίτερα ο Αγκίμ Τσέκου είχε δηλώσει έτοιμος να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού. «Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ το αξίωμα του πρωθυπουργού για το συμφέρον του Κοσόβου», δήλωσε ο Τσέκου μετά τη συνάντηση που είχε στην Πρίστινα με τον επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ (Minuk) Σόρεν Γέσεν-Πέτερσεν.
Ο Τσέκου διευκρίνισε ότι η αποστολή του ΟΗΕ, υπό τη διοίκηση του οποίου τελεί το Κόσοβο, υποστηρίζει την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του πρωθυπουργού, μετά τη χθεσινή αιφνίδια παραίτηση από το αξίωμα του Μπαϊράμ Κοσούμι.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο Κοσούμι εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση έπειτα από έντονες πιέσεις εκ μέρους των κυβερνητικών κομμάτων που έκριναν τις επιδόσεις του ανεπαρκείς.
Το κόμμα του Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (AAK), πρότεινε ως αντικαταστάτη του τον 45χρονο Αγκίμ Τσέκου, έναν από τους διοικητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) που πολέμησε τις σερβικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου (1998-1999).
Η προοπτική όμως ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Τσέκου έχει ήδη προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις στο Βελιγράδι, το οποίο τον έχει κατηγορήσει για εγκλήματα πολέμου κατά των Σέρβων στην Κροατία και στο Κόσοβο το 1999.