Η φύση εκπέμπει SOS: Οι άνθρωποι απειλούν 1 εκατομμύριο είδη με αφανισμό

Τι αποκαλύπτει η έκθεση 1.800 σελίδων του ΟΗΕ
Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019 16:43
UPD:17:56
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Στη γη, τις θάλασσες, την ατμόσφαιρα, η καταστροφική επίπτωση των ανθρώπων στο περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ορατή. Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει την έκταση της και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Η φύση είναι σε κρίση, καθώς η ανθρωπότητα απειλεί 1 εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας με πλήρη αφανισμό.

Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Ωστόσο υπάρχει ένας λόγος, που επιτρέπει να ελπίζουμε. Οι τάσεις αυτές μπορούν να ανακοπούν, επισημαίνουν οι ειδικοί του ΟΗΕ. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτό απαιτεί μία «δραστική αλλαγή», μία «μεταμόρφωση» στη διάδρασή μας με τη φύση, την ώρα που οι ανάγκες των ανθρώπων σε τρόφιμα και ενέργεια αυξάνονται συνεχώς.

Από τις μέλισσες, που επικονιάζουν τις καλλιέργειες μας έως τα δάση που συγκρατούν τα νερά των πλημμυρών, οι άνθρωποι εξοντώνουν τα ίδια τα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τις κοινωνίες τους. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης- σοκ των 1.800 σελίδων, στην οποία κατέληξε ύστερα από τρία χρόνια έρευνας και με τη συλλογή 15.000 στοιχείων αναφοράς η Διακυβερνητική Επιστημονική και Πολιτική Πλατφόρμα για την Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES). Πρόκειται για την ομάδα των 145 εμπειρογνωμόνων από 59 χώρες του ΟΗΕ.

«Καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, τα μέσα επιβίωσης, την διατροφική ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο» γράφει ο Ρόμπερτ Γουάτσον, πρόεδρος της IPBES, περιγράφοντας την αποψίλωση των δασών, την εντατική γεωργία, την υπεραλίευση, την καλπάζουσα αστικοποίηση και την εξάντληση του ορυκτού πλούτου. Το 75% του γήινου περιβάλλοντος έχει υποστεί σοβαρές μεταλλαγές από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει επίσης πληγεί.

Το αποτέλεσμα είναι περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών από τα 8 εκατομμύρια που υπάρχουν στην Γη να απειλούνται. Πολλά εξ αυτών θα εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες προειδοποιεί η IPBES.

H Γη πάντα υπέφερε από τις δράσεις των ανθρώπων, αναγνωρίζουν οι ειδικοί. Ωστόσο τα τελευταία 50 χρόνια οι «γρατζουνιές» των προηγούμενων αιώνων έχουν εξελιχθεί σε «βαθιές πληγές». Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από το 1970 και το παγκόσμιο ΑΕΠ έχει τετραπλασιαστεί, ενώ το διεθνές εμπόριο έχει δεκαπλασιαστεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή