Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την Πέμπτη (9 Μαρτίου) στις 12:00, στην πλατεία Αριστοτέλους, οι ΕΛΜΕ, οι διδασκαλικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν τρίωρες στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού, στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και τετράωρες στάσεις των περιφερειακών ΕΛΜΕ της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν 38 δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ, ο Σύλλογος Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του ΑΠΘ, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς της εκπαίδευσης, με βασικό αίτημα την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, την επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης και την ποιότητα των σπουδών σε όλες τις βαθμίδες.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα με αφορμή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας αναφέρθηκαν στην αποτυχία υλοποίησης από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης του εξαετούς προγράμματος σχολικής στέγης (2001-2006) και επεσήμαναν τον κίνδυνο να αποχαρακτηριστούν τα οικόπεδα που προορίζονται για χρήση σχολικής στέγης στο νομό.
Το ποσοστό των σχολείων που λειτουργούν σε διπλοβάρδια στο νομό Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο 21,14% και ειδικά στο δήμο Θεσσαλονίκης το ποσοστό αντιστοιχεί στο 37,63%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων νομού Θεσσαλονίκης, Θανάση Μήτσιου, από τις 2.000 αίθουσες που προέβλεπε το πρόγραμμα του ΟΣΚ για την εξάλειψη της διπλοβάρδιας, υλοποιήθηκε μόνο το ένα τέταρτο (1/4), ενώ μειώθηκε περίπου στο μισό και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας προς τη νομαρχία για τα σχολικά κτίρια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, έκανε λόγο για ανακρίβειες του ΥΠΕΠΘ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια και ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μίλησε για μείωση του αριθμού των μαθητών, της τάξης του 20%, κατά την τελευταία 20ετία.
Ο δήμαρχος Συκεών και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων νομού Θεσσαλονίκης, Σίμος Δανιηλίδης, ζήτησε την άμεση καταβολή των χρημάτων (περίπου 100 εκατ. ευρώ) για την απαλλοτρίωση οικοπέδων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση σχολικών μονάδων, υποστηρίζοντας ότι οχτώ μεγάλες εκτάσεις στον κεντρικό δήμο και δεκάδες άλλες στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ