Το μήνυμα της Κομισιόν για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τετάρτη, 01 Μαΐου 2019 12:41
UPD:12:48
REUTERS/ERIC VIDAL
A- A A+

«Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να εργαστούμε για την οικοδόμηση της Κοινωνικής Ευρώπης», τονίζει η Επίτροπος Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν σε δήλωσή της για την Εργατική Πρωτομαγιά και προσθέτει πως «η Κοινωνική Ευρώπη θα αποτελέσει προτεραιότητα και στο μέλλον».

Κάνοντας απολογισμό του ως τώρα έργου της Ένωσης στον τομέα της απασχόλησης, η κ. Τίσεν αναφέρεται στην υιοθέτηση κανόνων μεγαλύτερης διαφάνειας και βεβαιότητας για τους όρους εργασίας των πιο ευάλωτων εργαζομένων, για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, καθώς και τα μέτρα για την ευκολότερη πρόσβαση των αναπήρων εργαζομένων.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Επιτρόπου:

«Σήμερα γιορτάζουμε τη διεθνή ημέρα των εργαζομένων, γνωστή και ως εργατική Πρωτομαγιά. Φέτος, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να κοιτάξουμε προς το παρελθόν αλλά και να ατενίσουμε το μέλλον.

Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες και με αφετηρία τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ πέτυχε σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με νέους κανόνες για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας, ενισχύσαμε την προστασία των πλέον ευάλωτων εργαζομένων στον νέο κόσμο της εργασίας, ιδίως αυτών που εργάζονται με άτυπες μορφές απασχόλησης.

Λάβαμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονται επαρκώς από συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και προστατεύονται από την οικονομική αβεβαιότητα, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής τους.

Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές να συνδυάσουν την οικογενειακή τους ζωή με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, σε βάση ισότητας ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας θα στηρίξει τη δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της ΕΕ τόσο για τους διασυνοριακούς εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις. Η ΕΕ ενίσχυσε την προστασία που παρέχεται έναντι σειράς καρκινογόνων χημικών ουσιών στον χώρο εργασίας.

Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρία θα αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα τηλέφωνα, οι υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά βιβλία και το ηλεκτρονικό εμπόριο χάρη στον ευρωπαϊκό νόμο για την αναπηρία.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος του εν εξελίξει έργου μας για την πραγμάτωση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο πυλώνας αποτελεί την πυξίδα μας για το παρόν και το μέλλον: θα συνεχίσει να καθοδηγεί τους φορείς λήψης αποφάσεων στο μέλλον προς καλύτερους και δικαιότερους κανόνες, ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων μας υπενθυμίζει διαρκώς ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί για την οικοδόμηση της Κοινωνικής Ευρώπης που θέλουμε: θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη μέλη και κοινωνικοί εταίροι – καθένας από εμάς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και με τα εργαλεία που διαθέτει. Την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της Ευρώπης θα συναντηθούν στο Σιμπίου για να συζητήσουν το μέλλον της Ευρώπης. Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνική Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το μέλλον, έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής προς όφελος όλων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή