Καραμανλής: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας νέας αποτυχίας» στο Κυπριακό

Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2006 15:05
A- A A+

Η προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και στη βάση μιας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επίδιαιτησία, ώστε να επιτευχθεί «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη για την επανέναρξη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, την πρόσφατη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας νέας αποτυχίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Όπως είπε, κατά τη σημερινή συνάντηση συζήτησε διεξοδικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως και τις προοπτικές που διαγράφονται, υπό το φως και της συνάντησης με τον γ.γ. του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ενώ σημείωσε ότι «εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να επιδείξει το ίδιο πνεύμα συνεργασίας».

Ο κ. Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε θετικές και τις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα στο πλαίσιο της Ε.Ε. σχετικά με τους κανονισμούς για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της αυστριακής Προεδρίας περιελάμβανε τα σημεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Παπαδόπουλο και το θέμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ε.Ε., τις οποίες χαρακτήρισε «ξεκάθαρες», τονίζοντας ότι η Ε.Ε. περιμένει από την Αγκυρα την εφαρμογή τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον κ. Καραμανλή για την συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης, αλλά και «στα πρόσθετα διαδικαστικά μέτρα» που αφορούν τόσο στις κινήσεις στον ΟΗΕ, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε..

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης από την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2006 θα υπάρξει, μέσα από τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία. Επανέλαβε δε εκ νέου, ότι η ¶γκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης.

Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής ερωτηθείς αν η Αθήνα συμφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου στο θέμα της συνάντησής του με το γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επανέλαβε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός και συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. «Είπα, άλλωστε, ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που αποτελεί βάση για μία πιο προσεκτική προσέγγιση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ υπέρ του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, είπε ότι οι Αμερικανοί «λανθασμένα πιστεύουν ότι θα φέρουν την επανένωση (στην Κύπρο) με το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους». «Ετσι, όμως, δεν θα φέρουν την επανένωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική στάση δεν υποστηρίζεται από πολλούς.

Μετά το τέλος των συνομιλιών -στις οποίες από ελληνικής πλευράς- πήραν επίσης μέρος η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος- ο Πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Παπαδόπουλου.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κύπρου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου, τη γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή